5.11.09

Απλοομάδα R1a1a7-Μ458

Μια καινούρια μελέτη βελτιώνει την εικόνα μας για την απλοομάδα R1a. Η ανακάλυψη του καινούριου δείκτη M458 χωρίζει πλέον αυτή την απλοομάδα, ορίζοντας τη νέα απλοομάδα R1a1a7-M458.

O M458 εμφανίζει τη μεγαλύτερη συχνότητά του στην Νότια και Κεντρική Πολωνία (περίπου 36%). Είναι απών ή εξαιρετικά σπάνιος στη Σκανδιναβία, τη Δυτική Ευρώπη, την Ιταλία, και τη Μικρά Ασία, καθώς και στην Ασία πέρα από τα Ουράλια όρη ή νότιο-ανατολικά από τη Τουρκία. Επομένως είναι πολύ χρήσιμος γιατί επιτέλους χωρίζει τη μεγάλη απλοομάδα R1a που εκτείνεται από τον Ατλαντικό μέχρι την Ινδία στα μέλη του νέου κλάδου R1a1a7 και στα υπόλοιπα R1a1a*(xR1a1a7) τα οποία αναμένουν περαιτέρω διερεύνησης.

Η μελέτη περιείχε επίσης δείγματα Ελλήνων (Ν=263), Ελλήνων Μακεδόνων (Ν=57), και Κρητών (Ν=361) όπου η συχνότητα της M458 είναι 4.2, 8.2. και 2.2% αντιστοίχως. Αν υποθέσουμε πως η συχνότητα στον πρωτο-Σλαβικό πληθυσμό ήταν η σημερινή της μέγιστη (δηλαδή 36.4%), το εύρος της Σλαβικής επιμιξίας σε αυτά τα δείγματα είναι 11.5, 24, 6% αντιστοίχως. Στην πραγματικότητα αυτά αποτελούν άνω όρια, μιας και η συχνότητα της M458 στους πρωτο-Σλάβους ήταν περισσότερο αυξημένη από το σημερινό της μέγιστο.

8 σχόλια:

  1. αυτη η ερευνα λεει οτι οι Μακεδονες Ελληνες ειναι περισσοτερο Σλαβοι απο τους Σκοπιανους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν το ερμηνεύω έτσι, τόσο λόγω στατιστικών διαστημάτων εμπιστοσύνης όσο και ασαφειών για το τί ήταν οι Σλάβοι.

    Πάντως ένα είναι σαφές πως Έλληνες και Σλάβοι στα Βαλκάνια δεν διαφέρουν κυρίως ως προς την R1a αλλα ως προς την απλοομάδα I που έχει μεγαλύτερη συχνότητα στους Σλάβους από τους Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. - Ερωτηση: η απλοομαδα Ι εχει μεγαλυτερη συχνοτητα στους βαλκανιους Σλαβους ή γενικα σε ολους τους Σλαβους;

    -Ερωτηση2: δεν βλεπω σε καμια ερευνα να περνουν δειγματα απο την Βουλγαρια (μπορει να κανω λαθος), συμβαινει κατι μαυτο το θεμα; :))

    - Οι λεγομενοι «Ελληνες Μακεδονες» θα ηθελα να πω οτι δεν ειναι ιδιοι και οτι υπαρχουν διαφορετικες «ρατσες» οι οποιες διακρινονται απο την γλωσσα και την παραδοση, και οι οποιες δεν ειχαν επαφη λογω αυτων των διαφορων.
    Οποιαδηποτε μελετη που συνδιαζει και τους δυο ως ενα κομματι (ενω δεν ειναι), προφανως δειχνει ενδιαμεσα αποτελεσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. - Ερωτηση: η απλοομαδα Ι εχει μεγαλυτερη συχνοτητα στους βαλκανιους Σλαβους ή γενικα σε ολους τους Σλαβους;

    Στους βορειοδυτικοβαλκάνιους Σλάβους έχει το μέγιστο. Αλλά και στους άλλους Σλάβους (π.χ. Ρώσους και Πολωνούς, Τσέχους κτλ.) η υποομάδα Ι-P37 έχει αρκετή συχνότητα ενώ στους Γερμανούς και τους Σκανδιναβούς ιδιαίτερα είναι σπάνια. Επομένως κάτι "παίζει" και με αυτή για τους Σλάβους.

    -Ερωτηση2: δεν βλεπω σε καμια ερευνα να περνουν δειγματα απο την Βουλγαρια (μπορει να κανω λαθος), συμβαινει κατι μαυτο το θεμα; :))

    Σωστό, τα λίγα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν πως οι Βούλγαροι είναι περισσότερο "Βαλκάνιοι" και λιγότερο Ανατολικοί και Δυτικοί Σλάβοι.

    Για τους Έλληνες Μακεδόνες προφανώς υπάρχει ποικιλομορφία. Θα ήταν θαυμάσιο να γίνει αναλυτική μελέτη των υποομάδων του Ελληνικού πληθυσμού όχι μόνο με γεωγραφικά κριτήρια αλλά δεν το βλέπω να γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. - Σε λιγο καιρο, λογω της αναμιξης, ολες αυτες οι πληροφοριες θα χαθουν.

    - για τον αλοτυπο Ι καταλαβα οτι ηταν ο γηγενης απλοτυπος στα βαλκανια μαζι με τον R πριν ερθουν οι νεολιθικοι κατοικοι απο την Ασια. (το λεω επειδη δεν βρεθηκαν αλλοι). Αρα το Ι, ισως αποτελει κοινο προγονο βαλκανιων και Σλαβων και ισως εμεινε στα βδ βαλκανια καθαρο επειδη δεν πηγαν αλλοι και οχι επειδη ηρθαν Σλαβοι.
    Πως το βλεπεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ζήτημα είναι ποια έκταση είχε στο παρελθόν. Η προέκτασή του στην νότιο Βαλκανική (στην Ελλάδα) πότε συνέβη; Νομίζω πως το "Βαλκανικό" I είναι σχετικά ασύνηθες τόσο στην Ιταλία όσο και στη Μικρά Ασία και αυτό με βάζει σε υποψίες πως δεν υπήρχε σε σημαντικό βαθμό στη νότιο Βαλκανική ή τουλάχιστον στη Νότιο Ελλάδα απ΄ όπου ξεκίνησαν οι Ελληνικές αποικίες.

    Γενικά πάντως δεν θα έπαιρνα όρκο για το τί υπήρχε και δεν υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα. Η υποκειμενική μου θεώρηση είναι πως υπήρχε μάλλον J2,R1b,E1b1b και G2 αλλά δεν αποκλείω και ό,τιδήποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εγω γιατι φοβαμαι οτι οι γενετικοι χαρτες των απλοτυπων της περιοχης δεν αντικατοπτριζουν τιποτε αλλο απο τυχαιες ποσοτητες που δημιουργηθηκαν το μεσαιωνα οταν οι πληθυσμοι ηταν ελαχιστοι;
    εχω αδικο;
    πως βρεθηκε οι Κοσοβαροι ασπουμε να ειναι το κεντρο του βαλκανικου Ε και του J ακομη;
    Απο πεντε ατομα γιναν εκατομμυρια οποτε τι να δειξει ο γενετικος χαρτης για το παρελθον τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή