28.5.09

Αρχαίο DNA από την Πομπηία

Μια νέα μελέτη αρχαίου DNA έγινε από Ιταλούς ερευνητές στους κατοίκους του σπιτιού του Γάιου Ιούλιου Πολύβιου, ενός πλουσίου Πομπηιανού του 1ου μ.Χ. αι.

Οκτώ άντρες και τέσσερις γυναίκες, ηλικίας 8 έως 70 ετών παγιδεύτηκαν σε αυτό το σπίτι μετά την καταστροφή της Πομπηίας, καθώς και ένα έμβρυο, το φύλο του οποίου δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί. Οι επιστήμονες μέσω του DNA μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν το φύλο των κατοίκων, το οποίο συμφωνούσε με την ανθρωπολογική εκτίμηση.

Επιπλέον είχε υποτεθεί χάρη στην παρουσία μιας κληρονομικής πάθησης, της δισχιδούς ράχης (spina bifida) πως κάποια από τα άτομα αυτά ήταν συγγενείς μεταξύ τους. Αυτό συμφωνεί και με τη γνώση μας για τη δομή της οικογένειας εκείνη την εποχή, σύμφωνα με την οποία, διαδοχικές γενιές της ίδιας οικογένειας κατοικούσαν στο ίδιο σπίτι, και ο αρχηγός της οικογένειας ήταν ο αρχαιότερος άντρας.

Η ανάλυση του μιτοχονδριακού DNA αποκάλυψε την παρουσία τριών απλοομάδων: H (2 άτομα), HV0 (1 άτομο), και T2b (6 άτομα). Όλες αυτές είναι αρκετά συνηθισμένες στην Ιταλία και στην Ευρώπη σήμερα, αλλά η συχνότητα της T2b είναι λιγότερο από 5%, σε αντίθεση με αυτό το δείγμα όπου κυριαρχεί. Επομένως, μολονότι η συγγενική σχέση δεν αποδεικνύεται, γίνεται ωστόσο πιθανότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: