21.8.05

Η Αφρικανική Προέλευση του Homo Sapiens

Ένας αναγνώστης έθεσε το πρόβλημα της προέλευσης της ανθρωπότητας σε ένα σχόλιο: προερχόμαστε από την Αφρική ή όχι;

Η θεωρία της Αφρικανικής προέλευσης του συγχρόνου Homo sapiens βασίζεται σε πολλαπλά επιχειρήματα:

1) Τα πρώτα ευρήματα με ανατομικά σύχγρονα χαρακτηριστικά (anatomically modern human) βρίσκονται στην Αφρική (Omo, Herto) πριν από ~150.000 χρόνια, στη συνέχεια στην Δυτική Ασία (Shkul, Qafzeh) ~90.000 χρόνια, και κατόπιν σε άλλες περιοχές του κόσμου. Στην Ευρώπη εμφανίζονται πριν από ~40.000 χρόνια.

2) Οι Αφρικανικοί πληθυσμοί είναι πιο ετερογενείς γενετικά και αυτό είναι συμβατό με την ιδέα πως οι μη Αφρικανοί έχουν ένα υποσύνολο της Αφρικανικής ποικιλομορφίας, δηλαδή το σύνολο που έφυγε από την Αφρική και επεκτάθηκε στον υπόλοιπο κόσμο.

3) Κλαδιστικές αναλύσεις μιτοχονδριακού DNA και του Υ χρωματοσώματος δείχνουν πως οι "αρχαιότεροι" πληθυσμοί, αυτοί δηλαδή που έχουν τα περισσότερα προγονικά αλληλόμορφα βρίσκονται στην Αφρική, και είναι ιδιαίτερα οι Khoisan και οι πυγμαίοι.

Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ, ο οποίος ζούσε στην Ευρώπη και Δυτική Ασία πριν από την εμφάνιση των ανατομικά σύχχρονων ανθρώπων, ήταν πολύ διαφορετικός από τους σύγχρονους ανθρώπους.

Σύγκριση διαφορετικών σύγχρονων πληθυσμών δείχνει την ομοιότητα τους σε σχέση με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ. Επιπλέον έχει εξαχθεί μιτοχονδριακό DNA από αρκετούς Νεάντερταλ, το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από αυτό των σύγχρονων ανθρώπων.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Αφρικανική προέλευση της ανθρωπότητας φαίνεται σχετικά σίγουρη. Μιλάμε φυσικά για προέλευση από την Αφρική πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια, και όχι πρόσφατη προέλευση. Τα ανθρωπολογικά ευρήματα των πρώτων ανθρώπων δεν μοιάζουν με τις σημερινές φυλές, αφού η φυλετική διαφοροποίηση είναι κατοπινό φαινόμενο, σχετιζόμενο με την εξελικτική πορεία των ανθρώπων στις περιοχές όπου εξαπλώθηκαν. Οι Αφρικανικοί πρωτο-άνθρωποι δεν ήταν δηλαδή "Νεγροειδείς" και δεν ομοίαζαν ιδιαίτερα με τους σημερινούς Αφρικανούς.

Παραμένει βέβαια ανοιχτό το ενδεχόμενο της αφομοίωσης προϋπαρχόντων πληθυσμών (archaic humans) κατά την διάρκεια της εξάπλωσης των συγχρόνων ανθρώπων (modern humans) από την Αφρική. Αυτό το ενδεχόμενο είναι αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, και οι απόψεις διίστανται:

1) Η απουσία "περίεργων" μορφών μιτοχονδριακού DNA και Υ χρωματοσωμάτων στον σύχγρονο πληθυσμό, δηλαδή μορφών που μοιάζουν πως έχουν προέλθει από γενετικά διαφοροποιημένο πληθυσμό σημαίνει πως δεν είναι πιθανή η εισροή σε μεγάλο βαθμό γενετικού υλικού από τους αρχαϊκούς ανθρώπους.

2) Ωστόσο υπάρχουν αρκετές ενδείξεις σε διάφορες περιοχές του αυτοσωματικού DNA μεγάλης αρχαιότητας, και άρα είναι πιθανή η απορρόφηση αρχαϊκών στοιχείων κατά το παρελθόν. Επιπλέον εάν υπήρξε σημαντική φυσική επιλογή στο μιτοχονδριακό DNA και στα χρωματοσώματα Y, τότε πιθανόν οι αρχαίες "περίεργες" μορφές να έχουν εξαφανιστεί από τη σύγχρονη γενετική δεξαμενή.

3) Επιπλέον, πολλοί βιολογικοί ανθρωπολόγοι υποστηρίζουν πως οι πρώιμοι σύγχρονοι άνθρωποι ανά την υφήλιο (π.χ. Cro-Magnon στην Ευρώπη, Upper Cave 101 στην Ασία, κτλ) παρουσιάζουν χαρακτηριστικά τα οποία προήλθαν από παλαιότερους ανθρωποειδείς της περιοχής, όπως οι Νεάντερταλ στην Ευρώπη, και οι Ασιατικοί Homo erectus στην Ασία.

Συμπερασματικά, αναφέρω την άποψη του παλαιοανθρωπολόγου Erik Trinkaus ο οποίος συνοψίζει τη σημερινή άποψη της επιστήμης, η οποία δέχεται την Αφρικανική προέλευση αλλά και την αφομοίωση προϋπαρχόντων πληθυσμών. Αυτή η άποψη έρχεται σε αντίθεση με την θεωρία της αποκλειστικής Αφρικανικής προέλευσης, αλλά και με την θεωρία της πολυπεριοχικής (multiregional) εξέλιξης.
In summary, a consideration of the morphological patterns and the distributions in time and space of the earliest candidates for modernity in the human fossil record indicates a general scenario of an initial east African emergence of modern humanity, followed by dispersals with admixture within Africa and subsequently across Eurasia. This is the assimilation model. The degree to which late archaic humans were absorbed into early modern human populations remains ambiguous for most of the Old World... Yet, the ubiquitous evidence among early modern humans for some level of admixture with regional late archaic human groups outside of eastern Africa indicates that assimilation was neither rare nor trivial.

Περιληπτικά, η εξέταση των μορφολογικών στοιχείων και της κατανομής στο χώρο και χρόνο των αρχαιότερων υποψηφίων "σύγχρονων" με βάση τα ανθρώπινα απολιθώματα υποδηλώνει ένα γενικό σενάριο της αρχικής εμφάνισης της σύγχρονης ανθρωπότητας στην ανατολική Αφρική, και στη συνέχεια της εξάπλωση της με επιμειξία μέσα στην Αφρική, και μετέπειτα σε όλη την Ευρασία. Αυτό είναι το αφομοιωτικό μοντέλο. Ο βαθμός κατά τον οποίο οι ύστεροι αρχαϊκοί άνθρωποι απορροφήθηκαν στους πρώιμους σύγρονους ανθρώπινους πληθυσμούς παραμένει αβέβαιος για τον περισσότερο Παλαιό Κόσμο... Παραταύτα, ο γενικός εντοπισμός στους πρώιμους σύγχρονους ανθρώπους κάποιου βαθμού επιμειξίας με τοπικούς ύστερους αρχαϊκούς ανθρώπους καταδεικνύει πως η αφομοίωση δεν ήταν σπάνια ή αμελητέα.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αγαπητέ, ένας πιστός χριστιανός σαν εσένα, δεν αποδέχεται πως οι πρώτοι άνθρωποι ήταν σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Αδάμ και η Έυα, μάλλον εβραίοι αγρότες, που παροίκησαν πλησίον της Ιερουσαλήμ;!

Dienekes είπε...

Βρες έναν καταλληλότερο χώρο για να εκφράσεις τα αντι-Χριστιανικά σου συναισθήματα.

Ανώνυμος είπε...

Οι δυο αυτες θεωριες που αναφερονται στο τελος τελος τού αρθρου δεν ειναι καθολου αντιθετες - τουλαχιστον οπως ειναι εδω διατυπωμενες !! εχετε τσιμπλες στα ματια?
Οσο για τον εντοπισμο αντιχριστιανικων συναισθηματων που υποτιθεται εχουν εντοπιστει.. Απορια: πληρωνουν καλα - οπως παντα - οι χριστιανοι? ειχαν και πτυχια παλαιοντολογιας οι καπατσοι?και μεις που νομιζαμε οτι ηταν απλως γιδοτροφοι! τελικα, ποσο τον πουλανε σημερα το κυβικο τον κοπανιστο αερα? σε λιγο θα πανε να πουλησουν και ροδες στην μερσεντες!

Dienekes είπε...

Επί του θέματος ουδέν.

Ανώνυμος είπε...

ego prosopika tha diafoniso oti anthropos proerxete apo tin mauri ipiro ke malista o homo sapiens den pistevo na min gnorizis ta ellinika evrimata tou ari poulianou oti o protos anthropos proerxete apo ta meri tis pindou edo ke deka ekatomiria xronia ara i genetira tou kanonikou anthropou ine o ellinikos xoros tou orthou ke tou skeptomenou

Dienekes είπε...

Υπάρχουν πολύ παλαιότερα δείγματα τόσο του γένους Homo όσο και του είδους Homo sapiens εκτός της Ελλάδας. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιστημονικό στοιχείο για την προέλευση του ανθρώπου στην Ελλάδα. Αυτές είναι αντιεπιστημονικές υπερβολές που εκθέτουν αυτούς που τις υποστηρίζουν.

Ανώνυμος είπε...

mpa then pistevo oti yparxoun ala pistiria to mono eukrato klima ekinis tis epoxis itan giro apo tin elliniki epikratia ke ena anthropoides gia na yparxi prepi na zouse se tetia periohi i opia tou parixe megali asfalia

Φειδίας είπε...

Μὰ καλά, ἔχουν ἰδέα αὐτοὶ οἱ ἀνόητοι τί σημαίνει Μῦθος (ὄχι παραμύθι); Ἤ μήπως θὰ ἔπρεπε καὶ κάποιος χριστιανὸς νὰ διαμαρτυρηθεῖ ἐπειδὴ οἱ ἄνθρωποι δὲν προήλθαν ἀπ᾿ εὐθείας ἀπὸ τὶς... πέτρες τοῦ Δευκαλίωνος; Ἔλεος πιά... Τέτοιες προσεγγίσεις τῶν ἰερῶν κειμένων, χριστιανικῶν τε καὶ ἀρχαίων, δείχνουν παντελὴ ἔλλειψη πνευματικότητος. Λὲς καὶ εἴμαστε προτεστάντες φονταμενταλιστές.

Γιὰ τὰ περὶ Πουλιανοῦ, δυστυχῶς, μὲ τὶς ὑπερβολὲς χάνουμε τὸ δίκιο μας καὶ ἐκεῖ ποὺ τὸ ἔχουμε. Καὶ τὸ ἔχουμε τὸ δίκιο μας σὲ βασικὰ σημεῖα, ὅπου ἔχουν πλέον ἀνατραπεῖ παλαιότερες ἀπόψεις ποὺ ἤθελαν τοὺς Ἕλληνες ἐπήλυδες τοῦ 1100 π.Χ. μόλις, ἤ καὶ τοῦ 1800 π.Χ. ἀκόμη. Αὐτὸ εἶναι τὸ σημαντικό, καὶ ὄχι ὁ ὑποτιθέμενος «homo trilliensis» 12 εκ. ἐτῶν (ἔλεος!)

Συγχαρητήρια γιὰ τὸν δικτυακὸ αὐτὸν τόπο.

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ

1) Ο ΑΝΘΡΩΠΙΔΑΣ ΤΗΣ ΤΡΙΛΛΙΑΣ (11.000.000 π.Χ.)

Το οστό από κνήμη ανθρώπου που βρέθηκε στην περιοχή της Τρίλλιας τον Σεπτέμβρη του 1997 και τα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας που βρέθηκαν, όπως τμήματα σκελετών, κοπρόλιθοι, παλαιολιθικά εργαλεία και διάφορα παλαιοανθρωπολογικά και παλαιοντολογικά ευρήματα ηλικίας 11 - 10 εκατομμυρίων ετών και που ανήκουν στο Ανώτερο Μειόκαινο (Miocene), όχι μόνο ανατρέπουν την θεωρία της Αφρικής, αλλά και εντοπίζουν σε πιο σημείο πρωτοεμφανίζεται επί της γης ο άνθρωπος

'Yστερα από τριανταπέντε χρόνια ερευνών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ανασκαφών στο σπήλαιο του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων Χαλκιδικής, ο Dr. 'Αρης Πουλιανός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: "κοιτίδα του ανθρώπινου γένους δεν πρέπει να θεωρείται πλέον η Αφρική αλλά η χερσόνησος της Χαλκιδικής και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου"

Κυρίως στηρίζεται για τη θέση του αυτή στις χιλιάδες εργαλεία, λίθινα και οστέινα, που βρήκε σε όλη τη Χαλκιδική και στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος γενικότερα. Η ηλικία της εργαλειοτεχνίας αυτής είναι έντεκα (συν/πλην ένα) εκατομμύρια χρόνια περίπου, δηλ. στο Ανώτερο Μειόκαινο (Miocene).

Τα περισσότερα των ευρημάτων είναι στο Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων, που ο ίδιος έκτισε δίπλα στο σπήλαιο.

Η εργαλειοτεχνία συνοδεύεται από εκατοντάδες απομεινάρια σκελετών ζώων, που χρησίμευαν κυρίως ως τροφή του Όρθιου Ανθρώπου του Μειόκαινου και από κοπρόλιθους του ανθρωπίδα αυτού, που ο Α. Πουλιανός ονόμασε Homo erectus trilliensis.

Φωτογραφία δεξιά :
Το απολίθωμα με την κνήμη του
Ανθρωπίδα της Τρίλλιας


Το απολίθωμα με την κνήμη του Ανθρωπίδα της Τρίλλιας

Δύο κρανία, ένας ολόκληρος σκελετός και μία σιαγώνα αυτού του ανθρωπίδα, χάθηκαν οριστικά στα νερά του Αιγαίου πελάγους από τη διάβρωση, γιατί η εγκληματική αδιαφορία και γραφειοκρατία του Ελληνικού κράτους δεν επέτρεψε την έγκαιρη διάσωσή τους.

Ο Α. Πουλιανός θεωρεί ότι ο ανθρωπίδας αυτός της Τρίλλιας, αναπτύχθηκε αυτόνομα και ανεξάρτητα από τους άλλους πρωτεύοντες που ζούσαν στην περιοχή. Η εξέλιξη των Πρωτευόντων (Higher Primates) στο χώρο αυτό σπάει απότομα την αλυσίδα που συνδέει όλους τους κλάδους του είδους των ανωτέρων Πιθήκων, λόγω τεράστιων γεωλογικών και οικολογικών ανακατατάξεων που έλαβαν χώρα στο Βόρειο Αιγαίο και στη Μακεδονία κατά το Μέσο Μειόκαινο, δηλ. πριν δεκαπέντε έως είκοσι εκατομμύρια χρόνια. Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, που παρατηρούνται μόνο σε αυτή την περιοχή της υδρογείου σε αυτή τη χρονική περίοδο, είναι τα απολιθωμένα δάση που συναντώνται σήμερα σε αυτή την περιοχή της υδρογείου σε αυτή τη χρονική περίοδο, είναι τα απολιθωμένα δάση που συναντώνται σήμερα από την Περιοχή της Καστοριάς μέχρι και τον Ελλήσποντο.

Τα τεχνοσκευάσματα του Ορθίου Τριλλιανού δεν έχουν σχέση με την εργαλειοτεχνία που συναντάμε σε άλλα είδη ανώτερων Πρωτευόντων, π.χ. των Αυστραλοπιθήκων της Αφρικής, όπως της Lucy για παράδειγμα. Γι αυτό και ο Πουλιανός δεν θεωρεί τους Αυστραλοπιθήκους της Αφρικής ότι παίρνουν μέρος στη δημιουργία του ανθρώπου.

Τον άνθρωπο της Τρίλλιας που είναι ο πρόγονος όλων των συγχρόνων ανθρώπων που ζουν σήμερα στη Γη, συνδέει με τον σημερινό άνθρωπο η ίδια ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στην κατασκευή των εργαλείων του, για συνεχή δώδεκα εκατομμύρια χρόνια, άσχετο αν τα εργαλεία του είναι λίθινα, οστέινα, σιδηρά ή ατσάλινα. Αυτή η κόκκινη κλωστή της ίδιας Προοπτικής μέχρι σήμερα είναι και το βασικότερο στοιχείο της όλης θεωρίας του: ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει τις ρίζες του στο απώτερο παρελθόν των δώδεκα εκατομμυρίων ετών, με την ίδια νευροφυσιολογία του εγκεφάλου μέχρι σήμερα, γι αυτό και αποτελεί αυτόνομο και ξεχωριστό είδος από τους λοιπούς Πρωτεύοντες.
Τα νεότερα ευρήματα από την περιοχή της Τρίλλιας

Στις 27 Ιουλίου 2000 ημέρα Σάββατο, γιορτάστηκαν τα 40 χρόνια από την "αφύπνιση" του "Αρχάνθρωπου των Πετραλώνων".

Το πρωί της ίδιας ημέρας, στην μεγάλη αίθουσα του Μουσείου των Πετραλώνων, ο καθηγητής κ. Άρης Πουλιανός παρουσίασε επίσημα στο κοινό τα τελευταία ευρήματα που συνέλεξε από πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Βάβδου.


Τα νέα ευρήματα περιλαμβάνουν ένα κνημιαίο οστό, δύο ωλένες και μια κερκίδα, λείψανα τεσσάρων διαφορετικών ατόμων και βρέθηκαν σε στρώμα του Ανώτερου Μειόκαινου.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί ακόμη λίθινα και οστέινα εργαλεία της αυτής ηλικίας.



Τα ευρήματα ανήκουν σε Homo Erectus (Όρθιο Άνθρωπο), χρονολογούνται στα 11 – 10 εκατομμύρια έτη πριν από σήμερα και θα εκτίθενται στο Ανθρωπολογικό Μουσείο των Πετραλώνων, που έκτισε η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος.

Από την πλευρά της παλαιοπανίδος της περιοχής, παρουσιάστηκαν οστά καμηλοπαρδάλεως που χρονολογήθηκαν και αυτά στα 11 – 10 εκατομμύρια έτη πριν από σήμερα. Το ύψος της καμηλοπαρδάλεως υπολογίστηκε, το ελάχιστο, στα 12 μέτρα..!

Προστίθενται έτσι επιπλέον στοιχεία (στα ήδη υφιστάμενα), που αποδεικνύουν την παρουσία ανθρωπιδών στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής εκατομμύρια χρόνια πριν την κατοίκηση του σπηλαίου των Πετραλώνων.

[ΠΗΓΗ κειμένου : Άρθρο του Αργύρη Δαγκίλα στο περιοδικό "ΑΕΡΟΠΟΣ" τ.34 (Νοέμ. - Δεκ. 2000) σελ. 14, φωτογραφίες "Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" του Δρ. Άρη Πουλιανού έκδοση της Βιβλιοθήκης της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος].

Maiandros2.gif (863 bytes)
2) ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΟΥ ΕΛΕΦΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΔΙΚΚΑ (3.000.000 π.Χ)

Η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος πραγματοποίησε ανασκαφές στην Πλειοκαινική (2,5 - 3 εκ. χρόνια) θέση του Περδίκκα Πτολεμαΐδας.

Τον Οκτώβριο τού 1977 βρέθηκε σκελετός ελέφαντα τεμαχισμένος από ομάδα οργανωμένων κυνηγών. Από τις μελέτες της ανατομίας του ευρήματος (Elephas (Palaeoloxodon) aff. Anticuus - είδος ελέφαντα που έχει εκλείψει πλέον σήμερα) και από το πλήθος των εγκαταλελειμμένων δεξιόχειρων εργαλείων, προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο αριθμός των κυνηγών ήταν περίπου 30.


Ο Σκελετός του Ελέφαντα όπως βρέθηκε



Δεξιόχειρα εργαλεία από χαλαζία που βρέθηκαν μαζί με τον σκελετό του ελέφαντα


Οι κυνηγοί αφού περικύκλωσαν τον ελέφαντα, τον σκότωσαν και μετά τον τεμάχισαν και απόσπασαν τεμάχια του ζώου (τα οποία και μετέφεραν μάλλον στον οικισμό τους), όπως δείχνουν τα διάσπαρτα παλαιολιθικά εργαλεία γύρω από το σκελετό του.

Την πλειοκαινική ηλικία του ελέφαντα επιβεβαίωσε το Εργαστήριο "Παλαιομαγνητισμού της Γης", που διευθύνεται από τον καθηγητή Alain Niarn (Ersi Gawarecki et al, 1983).

[ΠΗΓΗ κειμένων : Άρθρο του Dr. Άρη Πουλιανού στο Περιοδικό "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ & ΤΕΧΝΕΣ" τ.60 (Ιούλ. - Σεπ. 1996) σελ. 17, http://www.aee.gr από όπου και οι φωτογραφίες].

Maiandros2.gif (863 bytes)
3) Ο ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ (700.000 π.Χ.)

Η ανακάλυψη του κρανίου του Αρχανθρώπου, των εργαλείων του, των ιχνών της πρώτης φωτιάς και των λοιπών ευρημάτων από το σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής , αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έγιναν στον Ελλαδικό χώρο και μας έδωσαν πολυτιμότατα στοιχεία για την προέλευση του ανθρώπου στον Ελλαδικό, αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Η Ανακάλυψη στο σπήλαιο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής του ανθρώπινου σκελετού, που χρονολογήθηκε το 700.000 π.Χ. *, ανατρέπει τα δεδομένα περί Αφρικανικής καταγωγής του ανθρώπου και περί της εξόδου του από την Αφρική και της έλευσής του στην Ευρώπη πριν από 200 - 300.000 χρόνια.
Απορρίπτεται έτσι ότι ο Αυστραλοπίθηκος μπορούσε να είναι η προγονική μορφή του ανθρώπου.
Ο αρχάνθρωπος που ανακαλύφθηκε έχει ύψος 1,5 μέτρο , σκελετό όρθιο , όγκο εγκεφάλου 1220 κ.εκ. και είναι ορθογναθικός δηλαδή λευκός! ενώ ο Αυστραλοπίθηκος είναι 1,2 μ. ύψος , είναι ημιόρθιος και έχει όγκο εγκεφάλου 600 - 800 κ.εκ.


To κρανίο του Πετραλώνιου Αρχανθρώπου

Στο σπήλαιο βρέθηκαν πολλά οστέινα εργαλεία καθώς και τα ίχνη της αρχαιότερης φωτιάς που άναψε ποτέ ανθρώπινο χέρι στον πλανήτη (1.000.000 π.Χ.).

Έχουν βρεθεί στο 23ο και 24ο στρώμα (της Τομής Γ') και πρόκειται για καμένα κόκαλα, στάχτες κτλ. τα οποία χρονολογήθηκαν με διάφορες μεθόδους και ιδιαίτερα με την μέθοδο της αντήχησης της περιστροφής των ηλεκτρονίων [Electron Spin Resonance (ESR)].


Τα αρχαιότερα ίχνη φωτιάς στην γη (καμμένα οστά και στάχτη)

Επίσης βρέθηκαν πλήθος από σπόρους, σκελετούς ζώων κλπ. ευρήματα που μας έδωσαν πολύτιμα στοιχεία για τις συνήθειες ( διατροφικές κλπ ) των ανθρώπων της εποχής του αρχανθρώπου. (βλ. συνέντευξη του ανθρωπολόγου Dr Άρη Πουλιανού στην ΑΕΙ)

* η χρονολόγηση του σκελετού έγινε με τις μεθόδους : της αντήχησης του spin των ηλεκτρονίων , της θερμοφωταύγειας , του ουράνιου/θόριου , του παλαιομαγνητισμού και των αμινοξέων.
Ιστορικό ανευρέσεως του κρανίου του αρχανθρώπου των Πετραλώνων

Ένα χρόνο μετά τον εντοπισμό του σπηλαίου Πετραλώνων από τον Φίλιππα Χαντζαρίδη (κάτοικο της Κοινότητας Πετραλώνων και πρόσφυγα της μικρασιατικής καταστροφής του 1922), ένας άλλος συμπατριώτης του ο Χρήστος Σαρηγιαννίδης βρήκε τυχαία, στις 16 Σεπτεμβρίου1960, ένα απολιθωμένο κρανίο προϊστορικού ανθρώπου καλυμμένο με σταλαγμιτικό υλικό. Η είδηση (βλ. εφημ. «Μακεδονία» 18-9-1960) ήταν συνταρακτική, γιατί ήταν εμφανές ότι επρόκειτο για προηγούμενο στάδιο εξέλιξης από αυτό του σύγχρονου ανθρώπου και γιατί έως τότε οι ιστορικές επιστήμες δεν διέθεταν απτές αποδείξεις για την παλαιότητα της κατοίκησης του ελλαδικού χώρου.

Τα πολλαπλά ερωτήματα που ανέκυπταν ήταν έξω από το πεδίο της καθιερωμένης αρχαιολογικής μεθοδολογίας και αφορούσαν πρωταρχικά την ηλικία του ευρήματος. Κύριο εργαλείο για την επίλυσή τους η επιστήμη της παλαιοανθρωπολογίας σε συνδυασμό με τα στρωματογραφικά, παλαιολιθικά, παλαιοντολογικά και αρχαιομετρικά δεδομένα.

Εκείνη την εποχή ειδικοί επί του αντικειμένου στην Ελλάδα δεν υπήρχαν και καθηγητές τού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέλαβαν τη φύλαξη του ανθρώπινου κρανίου. Οι ίδιοι προχώρησαν σε επιφανειακές περισυλλογές οστών ζώων που βρίσκονταν διάσπαρτα στο σταλαγμιτικό δάπεδο του σπηλαίου και μετακάλεσαν από το εξωτερικό δύο Γερμανούς επιστήμονες, τον ανθρωπολόγο Ε. Μπράιτινγκερ (E. Breitinger) και τον παλαιοντολόγο Ο. Ζίκενμπέργκ (O. Sickenberg). Ταυτόχρονα ήλθαν σε επαφή και με τον διδάκτορα ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, γνωστό από την πραγματεία του «Η προέλευση των Ελλήνων» (πρώτη έκδοση 1961) η οποία βασίστηκε σε κρανιολογικές και ανθρωπομετρικές μελέτες των σύγχρονων ελληνικών πληθυσμών από την Κριμαία έως την Κάτω Ιταλία. Με αυτές τις μελέτες ο Άρης Πουλιανός έδειξε ότι ο ελληνικός λαός είναι αυτόχθων και ότι είναι κοινές οι ρίζες του με αυτές των αρχαίων Ελλήνων και αντέκρουσε τις προηγούμενες και ευρύτατα διαδεδομένες θέσεις τής γερμανικής κυρίως επιστήμης που κατέτασσε τους Έλληνες σε σλαβικούς και άλλους λαούς.


Αναπαράσταση από το μουσείο Πετραλώνων : το σημείο που βρέθηκε ο Αρχάνθρωπος (το κρανίο του κολλημένο στον βράχο και ο σκελετός του κάτω από το σταλαγμιτικό υλικό)
Πάνω:
Αναπαράσταση από το μουσείο Πετραλώνων :
το σημείο που βρέθηκε ο Αρχάνθρωπος (το κρανίο
του κολλημένο στον βράχο και ο σκελετός του
κάτω από το σταλαγμιτικό υλικό)

Σχετικά με την πανίδα και τον άνθρωπο του σπηλαίου Πετραλώνων, οι Breitinger και Sickenberg (1964) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι 70.000 περίπου ετών, ενώ ο Breitinger θεώρησε πως από ανθρωπολογική σκοπιά το κρανίο συγγενεύει τόσο πολύ με τα αφρικανικά ευρήματα ώστε μπορεί ν’ αναγορευθεί σαν ο «πρώτος Αφρικανός έξω από την Αφρική». Το Γεωλογικό Τμήμα τού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ασπάσθηκε τα συμπεράσματα αυτά και έδωσε επιπλέον την ερμηνεία ότι το ανθρώπινο κρανίο ολίσθησε στο εσωτερικό τού σπηλαίου από βρόχινα ή άλλα ύδατα και ότι έτσι δεν υφίσταται καμία παλαιοντολογική ή στρωματογραφική του διάταξη.

Από το 1965 ο Άρης Πουλιανός (έτος επαναπατρισμού του από την τ. Σ. Ένωση) συνέχισε να μελετά το κρανίο και το σπήλαιο Πετραλώνων και, αντίθετα με τον Breitinger, διατύπωσε την καθιερωμένη πλέον σήμερα άποψη ότι ο άνθρωπος των Πετραλώνων αποτελεί μία ξεκάθαρα ευρωπαϊκή προγονική μορφή που αναπτύχθηκε στο χώρο της Ν.Α. Ευρώπης. Η σχεδόν τέλεια ορθογναθία, το σχήμα τής οδοντοστοιχίας, η κατασκευή τού ινιακού οστού ήταν, ανάμεσα στα άλλα, τα βασικά επιχειρήματα του Άρη Πουλιανού.

Η ανάγκη συστηματικών ανασκαφών και όχι μόνο επιφανειακών περισυλλογών των ευρημάτων πρόβαλε επιτακτική. Η διενέργεια των ανασκαφών αυτών καθυστέρησε εξαιτίας τού στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1967, της απομάκρυνσης του Άρη Πουλιανού από κάθε κρατική θέση, αλλά και της ολιγόμηνης εκτόπισής του στη Γιάρο και τη Λέρο. Παρ’ όλα αυτά, και σε πείσμα των καιρών, κατόρθωσε να προβεί στην πρώτη ανασκαφική τομή στο σπήλαιο Πετραλώνων την άνοιξη του 1968. Οι ανασκαφικές εργασίες διακόπτονται εντός μηνός, με δικτατορικό τρόπο, αλλά τα επιστημονικά συμπεράσματα που ανακοινώνονται στον Τύπο (18 και 19 Απριλίου 1968) και δημοσιεύονται στο περιοδικό Archaeology τον Ιανουάριο του 1971, είναι πάλι διαφορετικά από τις προηγούμενες μελέτες. Ανακαλύπτεται η ύπαρξη διατεταγμένης στρωματογραφίας που ξεπερνά τις 700.000 χρόνια. και σε κάθε σχεδόν γεωλογικό στρώμα διαπιστώνεται η ανθρώπινη παρουσία με την αποκάλυψη παλαιολιθικών εργαλείων τής ίδιας ηλικίας και τα ίχνη τής αρχαιότερης μέχρι σήμερα φωτιάς που είχε ανάψει ποτέ ανθρώπινο χέρι. Ανατρέπονταν έτσι όχι μόνον οι προηγούμενες θεωρήσεις για το σπήλαιο Πετραλώνων, αλλά και όλες οι δοξασίες περί της εξόδου τού ανθρώπου από την Αφρική και της έλευσής του στην Ευρώπη πριν από 200-300.000 χρόνια.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση Τύπου του 1968 ο Sickenberg, παραπονούμενος ότι δε διέθετε συγκριτικό οστεολογικό υλικό κατά την πρώτη του μελέτη των απολιθωμάτων στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε να του αποσταλούν τα ευρήματα για να τα ξαναμελετήσει, πολλά από τα οποία δυστυχώς ουδέποτε επέστρεψαν. Η νέα του μελέτη (δημοσιευμένη το 1975), αν και δεν αναφέρεται στις ανασκαφές του 1968, κατέληξε στην, όπως ο ίδιος αποκάλεσε, «αναθεώρηση της πανίδας των Πετραλώνων» και ερχόταν να συμπλεύσει με την ηλικία που προσδιόρισε ο Α. Πουλιανός το 1968-71.

Οι ανασκαφές και οι έρευνες συνεχίζονται με την πτώση τής δικτατορίας, ουσιαστικά από το 1975 έως και το 1983, με άδειες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο όνομα τής Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος και του Άρη Πουλιανού, καθόσον δεν υφίσταται κανένας αρμοδιότερος φορέας. Παρεμπιπτόντως μπορεί να αναφερθεί ότι σε ενέργειες του ίδιου επιστημονικού σωματείου οφείλεται η δημιουργία, το 1977, της Υπηρεσίας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας τού Υπουργείου Πολιτισμού, με την ελπίδα να καταφέρει κάποτε να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της κρατικής μέριμνας και προστασίας των παλαιοανθρωπολογικών ευρημάτων τής χώρας.

Παράλληλα, το 1976, ο χώρος τού σπηλαίου απαλλοτριώθηκε από τον ΕΟΤ και υπό το καθεστώς ειδικής σύμβασης ανατέθηκε στην Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος η επιστημονική αξιοποίηση (1979) και προβολή σπηλαίου και ευρημάτων. Με δικά της έξοδα προχώρησε η ανέγερση εργαστηρίων για την εξυπηρέτηση των ανασκαφών και η κατασκευή Μουσείου και ξενώνων (1980/1) συνολικής χωρητικότητας 2000 τ.μ.

Τα νεώτερα συμπεράσματα, τα οποία προέκυψαν από τις έρευνες της δεύτερης ανασκαφικής περιόδου, αποδίδουν καινούργιους καρπούς που στηρίζονται στις μελέτες τής μεγαλύτερης ίσως επιστημονικής διεθνούς ομάδας που σχηματίστηκε ποτέ για την επίλυση των επί μέρους ανασκαφικών προβλημάτων (46 ειδικοί από 12 κράτη). Οι διδάκτορες καθηγητές: B. Kurten (Φινλανδός), M. Kretzoi (Ούγγρος), M. Ikeya (Ιάπωνας), I. Horacek (Τσέχος), G. Belluomini (Ιταλός), A. Moigne (Γαλλίδα), ο R. Murrill (ΗΠΑ) και άλλοι, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο ηχηρά ονόματα των συνεργατών που επέλεξε η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος να στελεχώσουν τις έρευνες. Από ελληνικής πλευράς πρέπει να αναφερθούν επίσης οι Γ. Μανιάτης του «Δημοκρίτου», Γ. Λυριτζής της Ακαδημίας Αθηνών, Σ. Παπαμαρινόπουλος του Παν/μιου Πατρών και Χ. Παπαστεφάνου του Παν/μιου Θεσσαλονίκης.

Επιγραμματικά το σύνολο των νέων συμπερασμάτων, πέρα από την επιβεβαίωση, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους απόλυτης χρονολόγησης, της ηλικίας που είχε προσδιορίσει αρχικά ο Άρης Πουλιανός, αφορά τον στρωματογραφικό συσχετισμό τού κρανίου τού επονομαζόμενου Αρχανθρώπου με διάφορα υλικά που χρονολογούνται στις 700.000 περίπου χρόνια. Η εφαρμογή των πιο αναλυτικών μεθόδων ανασκαφής οδήγησε στην ανεύρεση πρωτοφανών για την εποχή ευρημάτων όπως απολιθωμένων τμημάτων ξύλου, ενός φύλλου πρίνου και ζωικών τριχών και κοπρολίθων. Επίσης, έδωσαν τη δυνατότητα τόσο του αλληλοσυσχετισμού διαφόρων ανασκαφικών θέσεων από τη Σιβηρία έως την Αγγλία διαμέσου των Πετραλώνων, όσο και του ασφαλέστερου ελέγχου τής χρονολόγησης μεταξύ τους (διαμέσω των στρωματογραφικών και παλαιοοικολογικών οριζόντων τους). Η αδιάλειπτη σχεδόν παρουσία των λίθινων και οστέινων εργαλείων τού ίδιου εξελικτικού σταδίου τού Αρχανθρώπου από τα κατώτερα (~750.000 ετών) στα ανώτερα (~550.000 ετών) στρώματα έδειξε τη μακρόχρονη παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή τής Χαλκιδικής. Εξάλλου, ποτέ δε σταμάτησε η ίδια γραμμή αυτής της εξελικτικής πορείας στην περιοχή, καθόσον οι πιο κοντινοί ανθρωπολογικά σύγχρονοι απόγονοί του αποδείχθηκε (ήδη από το 1973 στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Ανθρωπολογίας του Σικάγο από τον Άρη Πουλιανό) ότι είναι οι νομάδες τής Πίνδου Σαρακατσάνοι και γενικότερα οι κάτοικοι της Ν. Βαλκανικής.

Ο Νίκος Πουλιανός (γιος του Άρη Πουλιανού) είναι διδάκτωρ Ανθρωπολογίας τού Πανεπιστημίου τής Φλωρεντίας, μέλος τής Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανθρωπολόγων, επιστημονικό στέλεχος της Υπηρεσίας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας τού Υπουργείου Πολιτισμού και Πρόεδρος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος . Στη διδακτορική του διατριβή ασχολήθηκε ερευνητικά με ένα μέρος των ευρημάτων τού σπηλαίου Πετραλώνων και προχώρησε στη σύνθεση των μέχρι σήμερα μελετών, εξετάζοντας μαζί και όσες αντίθετες απόψεις είχαν προκύψει κατά καιρούς. Στον πρόλογο της διδακτορικής διατριβής ο διευθυντής τού Ανθρωπολογικού Ινστιτούτου τής Φλωρεντίας καθηγητής Brunetto Chiarelli (και Πρόεδρος του επόμενου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ανθρωπολογίας του 2003) εύγλωττα αναφέρει: «….Κεντρικό στοιχείο για το συμπέρασμα ότι η κατοίκηση της Ευρώπης ανέρχεται τουλάχιστο στις 700.000 χρόνια αποτελεί το ανθρώπινο κρανίο που βρέθηκε στο σπήλαιο Πετραλώνων… Η εργασία αυτή αποτελεί μία προσφορά υψηλού ευρωπαϊκού επιπέδου… με πολλά πρωτότυπα δεδομένα για την αρχαιότητα, τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής αυτού του προϊστορικού ανθρώπου. Μία άλλη όψη είναι και η κριτική αλλά αμερόληπτη παρουσίαση των έντονων επιστημονικών διχογνωμιών, στις οποίες συμπαρασύρθηκαν και ενεπλάκησαν ακόμη και κυβερνητικές ελληνικές υπηρεσίες…».

Προαναφέρθηκε ότι οι ανασκαφές τού Άρη Πουλιανού συνεχίστηκαν μέχρι το 1983. Αυτό συνέβη γιατί διακόπηκαν για δεύτερη φορά, για λόγους προφανώς τελείως άσχετους με την επιστήμη, καθόσον στα μέλη τής ομάδας του απαγορεύθηκε κάθε πρόσβαση τόσο στις ανασκαφές όσο και στα ίδια τα ευρήματα και ενάντια σε κάθε έννοια που απορρέει από τα πνευματικά και γενικότερα τα δικαιώματα του Ανθρώπου. Αποτέλεσμα, επί 15 χρόνια τα ευρήματα παρέμειναν απρόσιτα για μελέτη και ασυντήρητα στο έλεος της φθοράς στις αποθήκες τού Μουσείου. Μία προσέγγιση στα αίτια αυτής της κατάστασης μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι προφανής στόχος ήταν αφ’ ενός να αποκρυβεί το μέγεθος των λαθών που προηγήθηκαν των ανασκαφών και αφ’ ετέρου να εμποδιστεί η άντληση όσων νεότερων επιστημονικών συμπερασμάτων παρέμεναν ακόμη κρυμμένα τόσο επί των αδημοσίευτων ευρημάτων του Μουσείου όσο και στα ιζήματα του σπηλαίου. Σχετικά με τα παραπάνω υποβλήθηκε το Σεπτέμβριο του 1994 ένα αναλυτικό υπόμνημα στο γραφείο τού Υπουργού Πολιτισμού. Σ’ αυτό σημειώνεται με σαφήνεια ότι, πέρα από τις προσπάθειες υφαρπαγής τού πνευματικού έργου που εκδηλώθηκαν ακόμη και σε επίσημες συνεδριάσεις, η μετά το 1983 στάση τού Υπουργείου ευνοεί κατ’ εξοχήν τους ανταγωνιστικούς φορείς τού εξωτερικού που ασχολούνται με συναφή ζητήματα. Διότι είναι προφανέστατο ότι το φρενάρισμα των ερευνών τού Άρη Πουλιανού έδωσε την ευκαιρία στους ξένους ανασκαφείς και ερευνητές να ανασυγκροτηθούν και να ανασυντάξουν τις απόψεις τους πάνω σε αντίστοιχα ζητήματα. Το αποτέλεσμα όμως ήταν να στερηθεί η χώρα μας τα οφέλη από το προβάδισμα που της αντιστοιχούσε.

Το 1997 η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος, δικαιωμένη ύστερα από 15ετή δικαστικό αγώνα, τόσο στον Άρειο Πάγο όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, επανήλθε στο χώρο τού σπηλαίου. Έκτοτε ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Πολιτισμού προσπαθούν με κάθε τρόπο να καταστήσουν ανενεργές τις Δικαστικές Αποφάσεις (από διακοπές ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών έως αλλαγές Νόμων). Αυτή η τακτική δεν γίνεται αποδεκτή από την Α.Ε.Ε. και συνεχίζεται ο δικαστικός αγώνας.

Εν κατακλείδι, με την ευκαιρία τής 40ης επετείου τής μεγαλύτερης ανακάλυψης του 20ου αιώνα στον τομέα της Ανθρωπολογίας, μπορεί να πει κανείς ότι από πλευράς Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος διατέθηκαν όλα τα υπάρχοντα μέσα για την προστασία των ευρημάτων καθώς και την προβολή και αξιοποίηση της μεγάλης επιστημονικής τους σημασίας. Με ή χωρίς την αρωγή τού επίσημου κράτους, ανάγκη αλλά και χρέος είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Οι ανθρωπολόγοι από τη φύση των σπουδών τους δεν μπορεί παρά να είναι αισιόδοξοι. Κι αυτό γιατί διδάσκονται και διδάσκουν τη συνεχή ουσιαστικά (παρά τα όποια πισωγυρίσματα) βιολογική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου και ένα σπουδαίο σταθμό αυτής της εξέλιξης αποτελεί ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων.

Αναδημοσίευση από την σελίδα της Ανθρωπολογικής Eταιρείας Ελλάδος

Maiandros2.gif (863 bytes)



Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε :

· στην συνέντευξη του Παλαιοανθρωπολόγου Dr 'Αρη Πουλιανού που παραχώρησε στην 'Αγνωστη Ελληνική Ιστορία

· στην σελίδα της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος

· στο βιβλίο " ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ " του Δρ. ΑΡΗ ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ εκδόσεις της Βιβλιοθήκης της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος

· στο βιβλίο "Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" του Δρ. ΑΡΗ ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ εκδόσεις της Βιβλιοθήκης της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος.

· στην επετηρίδα "ΑΝΘΡΩΠΟΣ" τόμοι 10 και 13 (επίσημο έντυπο της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος)

Ανώνυμος είπε...

http://www.angelfire.com/pro/delfoi/page1-1.htm

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΧΑΛΑΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΗΚΑΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΣΦΑΞΑΝ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΙ ΥΠΕΤΑΞΑΝ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΝΑ ΠΕΜΠΤΟ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΕΚΕΙ;
ΗΤΑΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΑΡΑΔΕΣ,ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ.ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΟΤΕΣ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΠΑΖΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΟΥ.
ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΟΥΜΕΡΑ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2100 Π.Χ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ 1100 Η' ΤΟ 1800 Π.Χ.
ΑΝΤΕ ΠΙΑ "ΦΛΩΡΟΓΙΑΧΩΒΑΔΕΣ",ΓΙΑΠΗΔΕΣ,ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ?ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟ GOOGLE ΨΑΞΕ ΓΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΙΣ ΣΤΕΠΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΣΑΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ.ΗΤΑΝ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΣΟΦΑ ΕΙΠΕΣ.
ΕΠΙΣΗΣ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΙΚΙΣΜΟΣ 100.000 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ(ΒΛ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ,ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ) ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΤΑΝ ΤΡΟΦΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ.ΑΥΤΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ? Ο ΑΦΡΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΕΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: ψυχής, σιωπής, θρησκειών, μυθολογιών,....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια....

Fanaios είπε...

@ Dienekes -
((Υπάρχουν πολύ παλαιότερα δείγματα τόσο του γένους Homo όσο και του είδους Homo sapiens εκτός της Ελλάδας.))

-ΠΟΥ?
-ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΑ?
------
((Δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιστημονικό στοιχείο για την προέλευση του ανθρώπου στην Ελλάδα.))

-ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΛΕΣ ΕΣΥ?
------

((Αυτές είναι αντιεπιστημονικές υπερβολές που εκθέτουν αυτούς που τις υποστηρίζουν.))

-ΑΥΤΗ Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΓΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΗ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ!!!

-ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ? ΑΠΛΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΕΝΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ(ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ) ΑΝΟΧΥΡΩΤΟ, Η' ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ??
ΒΛΕΠΕΙΣ, ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΘΑ ΗΣΟΥΝ ΠΙΟ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ!!!

Dienekes είπε...

((Δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιστημονικό στοιχείο για την προέλευση του ανθρώπου στην Ελλάδα.))

-ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΛΕΣ ΕΣΥ?


Όχι, επειδή το λένε όλες οι δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο θέμα. Αν έχεις διαφορετική άποψη, παρακαλώ πες μου που δημοσιεύτηκε η θεωρία για την προέλευση του ανθρώπου στην Ελλάδα.