23.2.08

Ρώσικα Χρωματοσώματα Υ και η θέση των Ελλήνων στο Ευρωπαϊκό γενετικό τοπίο

Ένα σημαντικό άρθρο για τα χρωματοσώματα Υ των Ρώσων δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο American Journal of Human Genetics. To σημαντικό συμπέρασμα είναι πως σε μια ευρεία γεωγραφική έκταση που συμπεριλαμβάνει την Πολωνία, τη Ρωσία, και την Ουκρανία, οι άντρες έχουν αρκετά παρόμοια χρωματοσώματα Υ που τους διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα χρωματοσώματα από τρεις βόρειους πληθυσμούς των Ρώσων που ομοιάζουν προς αυτά των Φινλανδών. Αυτό οφείλεται είτε σε εκτεταμένη ανάμιξη των Ρώσων με Φιννο-Ουγγρικούς πληθυσμούς κατά την βόρεια εξάπλωσή τους, είτε στην γλωσσική αλλαγή γηγενών Φιννο-Ουγγρικών πληθυσμών με μικρή γενετική επιρροή από τους Σλάβους. Το Φιννο-Ουγγρικό στοιχεία εμφανίζεται κυρίως με αυξημένη καταγραφή της απλοομάδας N3.Για εμάς τους Έλληνες το άρθρο αυτό είναι σημαντικό γιατί στα πλαίσια της μελέτης του κυρίως αντικειμένου του, χρησιμοποίησε δείγματα Ελλήνων καθώς και άλλων Ευρωπαίων. Στο διάγραμμα MDS φαίνονται διάφοροι υπο-πληθυσμοί των υπό μελέτη εθνοτήτων. (Οι Ελληνικοί πληθυσμοί προέρχονται από παλαιότερη μελέτη και είναι: Greeks: Gr1, central (Agrinion, Ioannina, Kardhitsa, and Patrai); Gr2, northern (Larisa, Serrai, Thessaloniki); Gr3, isles (Khios, Mitilini); and Gr4, Crete (Iraklion, Khania, Lasithi, Rethimnon).)

Δυο σημεία αξίζουν να υπογραμμιστούν. Πρώτον είναι σαφές πως οι Ευρωπαϊκές εθνότητες αποτελούν σε σημαντικό βαθμό και γενετικά διακριτές οντότητες. Δηλαδή, οι πληθυσμοί με κοινή εθνική ταυτότητα τείνουν να βρίσκονται κοντά και γενετικά. Εξαίρεση αποτελούν οι προαναφερθέντες πληθυσμοί των βόρειων Ρώσων.

Δεύτερον, παρά αυτήν διαφοροποίηση, είναι σαφές πως οι Ελληνικοί πληθυσμοί μετέχουν σε ένα Μεσογειακό γκρουπ πληθυσμών στα αριστερά του διαγράμματος που περιλαμβάνει επίσης τους Ιταλικούς και Τουρκικούς πληθυσμούς. Το γκρουπ αυτό διαχωρίζεται τόσο από τους Γερμανούς, όσο και από τους Σλάβους. Ειδικότερα για τους τελευταίους, είναι εμφανές πως οποιαδήποτε Σλαβική επιρροή στους Ελληνικούς πληθυσμούς δεν υπήρξε αρκετή, ακόμα και για το βόρειο ελληνικό γκρουπ Gr2 για να αλλάξει την βασικά Μεσογειακή σύσταση τους.

13 σχόλια:

Hannibal ante portas είπε...

Pie Chart “10” Greece: This chart shows less than 50% of the Y-Chromosomes as being European, with the rest being comprised of non-European markers (25% sub-Saharan/North African - blue; 25% Middle Eastern - light green; and a small portion Asiatic - orange). This is consistent with historical developments in Greece, namely of the importation of slaves and occupation by the Ottoman Turks for 1000 years, as outlined in March of the Titans chapters 10 and 35. Using the simplistic "one third of the Y-Chromosome data" technique, we see that over 25% of Greek DNA is non-European in origin.


Απο μια μελετη δημοσιευμενη στο nature. Πως μπορει να συμβιβαζονται τα συμπερασματα;

Hannibal ante portas είπε...

Υ.Γ.Αναφερομαι κυριως στο παλιοτερο ποστ σας για τον Φαλμεραγιερ.

Dienekes είπε...

Ποια μελέτη στο Nature; Το απόσπασμά σου είναι από γνωστό white nationalist "ιστορικό".

Hannibal ante portas είπε...

August 2003 Vol 4 No 8

Nature Reviews Genetics 4, 598-612 (2003); doi:10.1038/nrg1124

THE HUMAN Y CHROMOSOME: AN EVOLUTIONARY MARKER COMES OF AGE

Δεν μας ενδιαφερει το που εχει αναδημοσιευτει η ανασκοπηση. Το σημαντικο ειναι οτι εχει δημοσιευτει σε εγκυρο περιοδικο. Και σας απευθυνω ξανα το ερωτημα για το πως μπορουν να συμβιβαζονται τα συμπερασματα.

Dienekes είπε...

>> Δεν μας ενδιαφερει το που εχει αναδημοσιευτει η ανασκοπηση.

Το απόσπασμα που ανέφερες δεν περιλαμβάνεται στο άρθρο του Nature Genetics, αλλά από το γνωστό white nationalist συγγραφέα που είναι η πηγή σου.

Hannibal ante portas είπε...

Δεν σας ρωταω κακοπιστα, εχω μηδενικη εμπειρια στην αναλυση paper και κριτικη του σχεδιασμου και αποτελεσματων δημοσιευσεων με αντικειμενο την γενετικη αναλθυση πληθυσμων και επειδη εδω υπαρχουν συμπερασματα φαινομενικα τουλαχιστον μη συμβατα θα ηθελα την αποψη σας.

Hannibal ante portas είπε...

Τhis chart shows less than 50% of the Y-Chromosomes as being European, with the rest being comprised of non-European markers (25% sub-Saharan/North African - blue; 25% Middle Eastern - light green; and a small portion Asiatic - orange).

Το γραφημα αυτο ειναι που με απασχολει. Δεν εχω συνδρομη στο συγκεκριμενο περιοδικο αλλα φανταζομαι οτι δεν εχει αλλοιωθει εδω. Εν πασει περιπτωσει το εχετε υπ οψιν σας η οχι;

Dienekes είπε...

Το γράφημα δεν είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι η ερμηνεία του γραφήματος. Ο συγγραφέας του March of the Titans, θεωρεί λανθασμένα πως πρόκειται για αποτέλεσμα ανάμιξης των Ελλήνων από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας που αλλοίωσε τον Ελληνικό πληθυσμό. Η θεωρία του είναι πως οι Έλληνες προέρχονται από τους Αρχαίους μεν, αλλά με μεγάλη πρόσμιξη Σημιτών, Βορειαφρικανών, Ασιατών, και Μαύρων.

Στην πραγματικότητα όμως αυτά τα συμπεράσματα δεν στέκουν. Πρώτα απ' όλα η απουσία μη Καυκασοειδών στοιχείων στου Έλληνες έχει καταδειχτεί από μελέτες αυτοσωματικού DNA.

Όσο για τα "Αφρικανικά" και "Μεσανατολικά" χρωματοσώματα Υ, αυτά δεν ήρθαν στην Ελλάδα πρόσφατα από τη μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Η απλοομάδα E3b έχει βορειοαφρικανική προέλευση, αλλά στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από έναν κλάδο, τον E-V13 ο οποίος βρίσκεται εδώ από τη Μεσολιθική εποχή. Αντιστοίχως, η απλοομάδα J έχει Μεσανατολική προέλευση, αλλά οι Έλληνες αποτελούνται κυρίως από την J2, και όχι από την J1 που υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό στους σύγχρονους Μεσανατολίτες.

Επομένως, ναι υπάρχουν Ελληνικά χρωματοσώματα Υ με Αφρικανική και Μεσανατολική προέλευση όμως αυτά δεν ήρθαν στην Ελλάδα στους ιστορικούς χρόνους αλλά σε πολύ παλιότερους χρόνους, πριν καν την γέννηση του Ελληνικού πολιτισμού.

Hannibal ante portas είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για την επεξήγηση. Ειναι ιδιαιτερη η προσπαθειά σας να κρατησετε μια evidence based approach σε ενα χωρο που ο εθνικιστικος φανατισμος και το προς αντιρροπησή του δημιουργηθέν δεος ολισθαίνουν σε αναμετρησεις κατασκευων και όχι δεδομένων.

Antigonos είπε...

Ρε αγαπητέ hannibal πάλι ο Εθνικισμός σου φταίει;;;
Αν δεν υπήρχε Εθνικισμός δεν θα υπήρχε τίποτα από τον πολιτισμό όπως τον ξέρουμε σήμερα!!!
ΠΑΝΤΟΥ υπάρχουν άτομα προκατειλημένα που θέλουν να περνούν τα κόμπλεξ τους και τις πεποιθήσεις τους ως αντικειμενικές!!! Δεν είναι ίδιον των Εθνικιστών αυτό!
Η "αγαπητή και πεφωτισμένη" σου δημοκρατία δεν έχει τέτοια άτομα που κάνουν το άσπρο μαύρο ΠΑΝΤΟΥ;;
Και ακριβολογώ ΠΑΝΤΟΥ!!!
Στις επιστήμες, στην Φιλοσοφία, στην ενημέρωση, στην πολιτική, κ.τ.λ.
Πλάκα κάνουμε τώρα;;;

Ανώνυμος είπε...

March of the Titans chapters

AΧΑΧΑΧΑΧΑ Τι μαλακας που εισαι ρε χανιμπαλ!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξερω πώς ειναι δομημενος ο χαρτης αλλα δε θα περιμενε κανεις οι ελληνες να ειναι αναμεσα στους τουρκους και τους ιταλους και οχι στην ακρη, δηλ να ειναι οπως στο χαρτη περιπου.

γιωργος είπε...

Γιατι συγκρινει τους ελληνες με τους βοριεους και τους ανατολικους σλαβους και οχι με τους νοτιους σλαβικους πληθυσμους οπως τους νοτιοσλαβους και τους σλαβομακεδονες??εννοειται οτι η σχεση των ελληνων με τους ρωσους λευκορωσους ουκρανους κλπ. ειναι μηδαμινη..οσο παραξενο και αν φαινεται ελαχιστη σχεση με τους προηγουμενους εχουν και οι νοτιοσλαβικοι πληθυσμοι..(δειτε την ερευνα που δημοσιευθηκε στο περιοδικο nature).Αυτο φυσικα ειναι αναμενομενο αφου οι σημερινοι βορειο-σλαβοι προηλθαν απ τους μεσσαιωνικους Αντες ενω οι νοτιοσλαβοι προηλθαν απο τους Σκλαβηνους που τους ξερουμε απ την βυζαντινη ιστορια(εποικισμος ελλαδας απο σλαβους).Οποτε το να προσπαθησει καποιος να ερμηνευσει την σχεση που εχουν οι σημερινοι ελληνες με τους σλαβους μεσα απο αυτο το δαιγραμμα ειναι λανθασμενη..