12.1.11

Μιτοχονδριακό DNA από την βυζαντινή Σαγαλασσό

Μια καινούρια μελέτη μόλις δημοσιεύτηκε για το μιτοχονδριακό DNA της βυζαντινής Σαγαλασσού (Νοτιοδυτική Μικρά Ασία, 11ος-13ος αιώνας). Γενετικό υλικό εξήχθη από 53 άτομα σε δύο τοποθεσίες της πόλης τα οποία ήταν θαμένα με χριστιανικό τρόπο.

Έχουμε λοιπόν το πρώτο μεγάλο δείγμα των βυζαντινών Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ελέω ενός Βελγικού προγράμματος αφιερωμένου στην μελέτη αυτής της αρχαίας και βυζαντινής πόλης της Πισιδίας,

(Είναι παράλογο πως οι ερευνητές του Βελγικού Πανεπιστημίου μελέτησαν ένα μεγάλο δείγμα μεσαιωνικών Μικρασιατών, αλλά οι δικοί μας ακαδημαϊκοί ερευνητές δεν κατόρθωσαν ακόμα να κάνουν ούτε μια δημοσίευση για τους σύγχρονους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Και ενώ Δανέζοι ερευνητές ασχολούνται με τον Πόντο, και μια Ελληνίδα ερευνήτρια μελετάει το Ρωμέικα των Μουσουλμάνων Ποντίων, οι Έλληνες καθηγητές τελούν εν υπνώσει.)



Ο πληθυσμός της Σαγαλασσού ανήκε αποκλειστικά σε Δυτικό-Ευρωασιατικές (Καυκασοειδείς) απλοομάδες, και δεν εντοπίστηκαν ούτε Αφρικανικά ούτε Ανατολικο-ασιατικά στοιχεία. Ο άνωθεν χάρτης δείχνει τις αποστάσεις του μεσαιωνικού δείγματος από μια μεγάλη γκάμα πληθυσμών. Οι μελετητές βρήκαν τις χαμηλότερες αποστάσεις με τους Τούρκους, Βούλγαρους, Έλληνες, Ιταλούς, αλλά ακόμα και τους Τάρταρους της Κριμαίας! Η τελευταία σχέση υποθέτουν πως μπορεί να σχετίζεται με τον Ιωνικό αποικισμό της Κριμαίας ή με το Μιθριδατικό Βασίλειο του Πόντου.

Δυστυχώς δεν εξήχθησαν άλλου τύπου γενετικοί δείκτες (π.χ. χρωματόσωμα Υ) αλλά οι ερευνητές πιστεύουν (προσωπική επικοινωνία) να το πράξουν στο μέλλον και θεωρούν πως είναι δυνατό να έχει διατηρηθεί τέτοιο υλικό το οποίο κατά κανόνα είναι πιο "ευάλωτο" από το μιτοχονδριακό DNA στο χρόνο και τα στοιχεία της φύσης.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το blog σας ειναι απίστευτα ενδιαφέρον για επιστήμονες και μή!

Ανώνυμος είπε...

τεστ προεγκρισης

LySergic acid Diethylamide είπε...

Tέστ παπ..

llol είπε...

TO BLOG EINAI TO PIO VARETO STHN ELLHNIKH BLOGOSFAIRA!!!
AN 8ES NA DEIS KATI ENDIAFERON PHGAINE STO TROMPAKTIKO ALLA TA PROTA POST GIATI EXEI XALASEI TORA TELEUTAIA!!
MILAEI GIA THN ARXAIA ELLHNIKI ASKHSH THS ALLHLOPEDEUSHS!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ είπε...

ΟΤΑΝ ΚΑΤΗΡΓΗΘΗ Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩΜΕ ΕΡΕΥΝΑ??? ΜΕ ΤΗΣ ΕΚ ΤΟΥ ΠΛΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ & ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΑΝ & ΛΟΓΙΚΩΤΕΡΑΝ ΤΗΣ ΚΡΑΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ???