14.5.13

Μινωικό μιτοχονδριακό DNA

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη εξετάζει το μιτοχονδριακό DNA από 37 άτομα από το σπήλαιο του Λασιθίου, ηλικίας 3,7-4,4 χιλιάδων ετών, δηλαδή από την Εποχή του Χαλκού κατά την οποία ήκμαζε στην Κρήτη ο Μινωικός πολιτισμός. Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι:
  • Το Μινωικό mtDNA είναι σαφώς "Ευρωπαϊκό" και ομοιάζει με τους σημερινούς πληθυσμούς της Ευρώπης, λιγότερο με αυτούς της Ανατολίας, του Καυκάσου και της Δυτικής Ασίας, και ακόμα λιγότερο με αυτούς της Βορείου Αφρικής. Επομένως καταρρίπτεται η θεωρία πως ο Μινωικός πολιτισμός είχε έξωθεν -και δη Βορειοαφρικανική- προέλευση.
  • Σύμφωνα με τους ερευνητές η Κρήτη δέχτηκε τον αρχικό εποικισμό της κατά την αρχή της Νεολιθικής εποχής και στη συνέχεια ο πρωτο-πληθυσμός αυτός δημιούργησε τον Μινωικό πολιτισμό μερικές χιλιάδες χρόνια αργότερα. 
  • Το αρχαίο Μινωικό μιτοχονδριακό DNA έχει συνάφεια με άλλα αρχαιογενετικά δείγματα από την Νεολιθική Ευρώπη, που πιθανώς σημαίνει πως οι Μινωίτες αποτελούσαν έναν πληθυσμό σχετιζόμενο με το κύμα του Νεολιθικού εποικισμού που εισήγαγε την αγροκτηνοτροφική οικονομία στην Ευρώπη.
  • Οι Μινωίτες σχετίζονται επίσης αρκετά στενά και με πολλούς σύγχρονους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών διαφορετικών δειγμάτων από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Σε μιαν ανάλυση μάλιστα ο κοντινότερος σύγχρονος πληθυσμός τους είναι αυτός του Οροπεδίου του Λασιθίου. 
  • Αν και το μιτοχονδριακό DNA δεν προσφέρει επαρκή δυνατότητα λεπτομεριακού διαχωρισμού των πληθυσμών, φαίνεται σαφές πως υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός συνέχειας ανάμεσα στους Μινωίτες και τους σύγχρονους Κρήτες ειδικότερα αλλά και τους σύγχρονους Έλληνες και Ευρωπαίους γενικότερα.

3 σχόλια:

Georgios είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kostas Kuts είπε...

Πώς καταρρίπτεται η θεωρία ότι ο πολιτισμός έχει έξωθεν προέλευση;

το μιτοχονδριακό DNA δεν μας λέει εάν εισέβαλαν ή μετανάστευσαν άντρες με διαφορετικές συνήθειες και πολιτισμό και κυρίως ο πολιτισμός μεταφέρεται και με πολιτισμικά δηλαδή μέσω της τεχνολογίας, του εμπορίου, της θρησκείας.

Petros Houhoulis είπε...

Ρε πότε θα καταλάβετε ότι οι αρχαίοι πληθυσμοί της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης δεν έβλεπαν νησιά και δεν βγαίνανε μακριές βόλτες με τις βάρκες, ενώ οι Αιγαιακοί πληθυσμοί και νησιά βλέπανε και νησιά αποικείζανε και πολιτιμό μεταφέρανε. Τελικά οι Ευρωπαϊκοί "Λαοί της Θάλασσας" υιοθετήσανε (κυριολεκτικά) τους Φοίνικες, οι οποίοι έγιναν και οι μόνοι θαλασσοκράτορες σε εκείνη την γειτονιά, ανταγωνιζόμενοι πάντοτε φυσικά τους Έλληνες, που ήταν και οι δάσκαλοι τους...