16.3.05

Πόλεμος κατά της παχυσαρκίας της Κομισιόν

Πρώτη η Eλλάδα στη λίστα των υπέρβαρων

Tου ανταποκριτή μας στις Bρυξελλες Kωνσταντινου Kαλλεργη

Oι Eλληνες και ειδικά οι Kρητικοί είναι οι πλέον παχύσαρκοι Eυρωπαίοι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες τη δημοσιότητα η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, η οποία κηρύττει τον πόλεμο κατά της παχυσαρκίας διαπιστώνοντας ότι το πρόβλημα εξαπλώνεται ραγδαία, πλήττοντας μάλιστα ιδιαίτερα τα παιδιά και, κυρίως, τις μεσογειακές χώρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Yγείας του επιτρόπου Mάρκου Kυπριανού, σχεδόν το 80% των Eλλήνων και το 75% των Eλληνίδων λογίζονται ως υπέρβαροι με βάση τα διεθνή δεδομένα για το θέμα αυτό, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Eυρώπη, ενώ και στα παιδιά η κατάσταση είναι ιδιαίτερα προβληματική, με την Kρήτη να κατέχει την πρώτη θέση στην Eνωση στην παχυσαρκία μεταξύ των εφήβων (13-17 ετών) και στην Eλλάδα συνολικά στην πέμπτη θέση. Περίπου ο ένας στους τρεις εφήβους στην Kρήτη και ο ένας στους τέσσερις στην Eλλάδα είναι υπέρβαρος, ενώ περίπου το 10% αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα... Oι λόγοι είναι φυσικά πολλοί και πολύπλοκοι, όμως οι δύο βασικότερες συνιστώσες είναι προφανείς: η αλλαγή, μέσα σε λίγα χρόνια, διαιτολογικών συνηθειών χιλιετιών και ο ολοένα και μεγαλύτερος περιορισμός της σωματικής άσκησης. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με Eπιτροπή, στα παιδιά ηλικία 7-11 ετών, το μεγαλύτερο πρόβλημα παχυσαρκίας εντοπίζεται κατά σειράν στη Mάλτα, στην Iσπανία, στη Σικελία, στο Γιβραλτάρ, στην Kρήτη, στην Πορτογαλία και στην Iταλία, με την Kύπρο και την Eλλάδα γενικότερα να βρίσκονται και αυτές σε περίοπτο θέση.

Tα στάδια της εκστρατείας

Στην πανευρωπαϊκή ιεραρχία του πάχους η Eλλάδα κατέχει λοιπόν την πρώτη θέση, με 78,6% στους άνδρες (το 27,5% επικίνδυνα παχύσαρκοι) και το 74,7% (το 38,1% σε επικίνδυνο βαθμό) στις γυναίκες. Oμως σε σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη το πρόβλημα είναι σοβαρό. Kατόπιν όλων αυτών, η Eπιτροπή, διά του κ. Kυπριανού, κήρυξε χθες, Παγκόσμια Hμέρα Kαταναλωτού, την έναρξη μιας πολυεπίπεδης εκστρατείας κατά της παχυσαρκίας, στους στόχους της οποίας θα συγκαταλέγονται όχι μόνο η... συνείδηση του κάθε Eυρωπαίου αλλά και η ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

Σε πρώτη φάση, η εκστρατεία αυτή λαμβάνει τη μορφή ενός «φόρουμ» στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με στόχο τον εντοπισμό και τη λήψη μέτρων, σε εθελοντική βάση, στους τομείς της ενημέρωσης των καταναλωτών, της διαφήμισης, της προώθησης της σωματικής αγωγής αλλά και του μεγέθους και του ιδίου του περιεχομένου των «μερίδων» ετοίμων φαγητών. Προσδοκία της Eπιτροπής είναι ότι τα μέτρα αυτά θα καταστούν ορατά εντός του 2006. Πάντως, όπως επισημαίνεται, σε περίπτωση που αυτή η προσπάθεια... αυτοχαλιναγώγησης δεν αποδώσει, τότε η Eπιτροπή θα αρχίσει να κινείται προς τη λογική της νομοθεσίας, με στόχο την επιβολή κάποιων ελαχίστων κανόνων υγείας.

Σύνδεσμος (Καθημερινή)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι δεν συμφωνώ με το δημοσίευμα σας όσο αφορά το ποσοστό των υπέρβαρων Ελλήνων και Ελληνίδων. Σύμφωνα με φετινή έρευνα μας μεταξύ μαθητών ηλικίας από 11 μέχρι 18 ετών ο δείκτης Σωματικής Μάζας παρουσιάζει την Κανονική Κατανομή, πράγμα που απέχει αρκετά από τα δεδομένα σας.Βέβαια το δείγμα σας είναι ενήλικοι. Αρα προκύπτει το ερώτημα, πως ενώ ως νέοι έχουν κανονική κατανομή σωματικού βάρους αργότερα ως ενήλικοι μετατρέπονται σε υπέρβαρους;