17.3.05

Απόψεις Κυπρίων μαθητών

Προβληματισμό αλλά και αντιδράσεις πυροδότησαν τα αποτελέσματα έρευνας που έκανε το Λύκειο Μ. Κουτσόφτα – Α. Παναγίδη Παλιομετόχου και τα οποία παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.
Μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι:
* Το 61,8% των μαθητών συμφωνούν με τη θέση ότι η παρουσία ξένων εργατών αυξάνει την εγκληματικότητα, το 15,7% δεν συμφωνούν και 22,5% δεν παίρνουν θέση.
* Μόλις το 11,8% των μαθητών θα μπορούσαν να παντρευτούν με ένα μαύρο/-η, το 74,4% δεν θα μπορούσαν και το 13,8% δεν παίρνουν θέση.
* Το 36,6% των μαθητών δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να παντρευτούν με ένα Ρώσο/-ίδα, το 47,2% δεν θα μπορούσαν και το 16,2% δεν παίρνουν θέση.
* Το 41,3% θα μπορούσαν να παντρευτούν με έναν Άγγλο/-ίδα, το 34,5% δηλώνουν ότι δεν θα μπορούσαν και το 24,2% δεν παίρνουν θέση.
* Το 34,8% θα μπορούσαν να παντρευτούν με ένα Σουηδό/-δή, το 44,4% δεν θα μπορούσαν και το 20,8% δεν παίρνουν θέση.
* Μόλις το 10,4% θα μπορούσαν να παντρευτούν με ένα Φιλιππινέζο/-έζα, το 79% δεν θα μπορούσαν και το 10,6% δεν παίρνουν θέση.
* Μόλις το 8,2% θα μπορούσαν να παντρευτούν έναν/μια αλλόθρησκο/αλλόθρησκη (μουσουλμάνο/-α, βουδιστή/-στρια), το 82,9% δηλώνουν ότι δεν θα μπορούσαν και το 8,9% δεν παίρνουν θέση.
* Το 26,7% θα μπορούσαν να παντρευτούν έναν/μια Xριστιανό/Xριστιανή άλλου δόγματος (Καθολικό/-ή, Προτεστάντη/-τισσα κ.τ.λ.), το 53,7% δηλώνουν ότι δεν θα μπορούσαν και το 19,6% δεν παίρνουν θέση.
* Το 58,1% θα μπορούσαν να παντρευτούν έναν/μια Χριστιανό/Χριστιανή Ορθόδοξο/-η που δεν κατάγεται από την Κύπρο ή την Ελλάδα, το 21,1% δηλώνουν ότι δεν θα μπορούσαν και το 20,8% δεν παίρνουν θέση.
* Το 24,1% θα επέλεγαν για εργοδότηση έναν/μια Σριλανκέζο/-α, το 50,6% δηλώνουν ότι δεν θα επέλεγαν και το 25,3% δεν παίρνουν θέση.
* Μόλις το 13,5% θα επέλεγαν για εργοδότηση έναν/μια Τουρκοκύπριο/-α, το εντυπωσιακό 71,6% δηλώνουν ότι δεν θα επέλεγαν και το 14,9% δεν παίρνουν θέση.
* Μόλις το 12,3% των μαθητών δηλώνουν ότι θα δέχονταν να κτιστεί στη γειτονιά τους τζαμί.
* Το 44,9% συμφωνούν με τη θέση ότι η ελληνική φυλή είναι η ανώτερη στον κόσμο, το 29,6% δεν συμφωνούν και το 25,5% δεν παίρνουν θέση.
* Το εντυπωσιακό 68,5% συμφωνούν με τη θέση ότι η Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία είναι η ανώτερη όλων των θρησκειών.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Νίκος Τορναρίτης είπε ότι η λύση στο πρόβλημα του ρατσισμού δεν είναι να φύγουν οι ξένοι, αλλά να μάθουμε να ζούμε μαζί σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.
Ωστόσο, ο Διευθυντής Μέσης εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας Ανδρέας Σκοτεινός δηλώνει ότι τα αποτελέσματα είναι διογκωμένα. Επίσης, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Ηλίας Δημητρίου τόνισε ότι τα επίπεδα ρατσισμού είναι τα ίδια που υπάρχουν και στο εξωτερικό. Επίσης, τόσο οι καθηγητές όσο και οι μαθητές του Λυκείου δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρατσισμού στο σχολείο τους.

Σύνδεσμος (Σημερινή)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΝΙΩΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΙΩΘΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΣΩΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ.
ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΛΕΥΚΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΑΣΙΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ Η ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ.ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΟΥΝ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΝΤΑ. ΑΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΟΥΝ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΙΟ ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑΜΠΕΛΛΑ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ! ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣ "ΒΛΑΠΤΟΥΝ".