22.1.10

Η αλήθεια για τον "αρχάνθρωπο" των Πετραλώνων

Μετά τον μύθο για τους Καλάς, ας ασχοληθούμε με έναν άλλο μύθο: πως το κρανίο των Πετραλώνων (α) είναι 700 χιλιάδων ετών και (β) πρόγονος των Ελλήνων.

Προς αποφυγή οιασδήποτε "συνωμοσιολογικής" παρερμηνείας για σκοτεινά ξένα κέντρα που θέλουν να θίξουν τον Ελληνισμό θα χρησιμοποιήσω το πλέον πρόσφατο και συγκροτημένο επιστημονικό άρθρο για το συγκεκριμένο θέμα από την Δρ. Κατερίνα Χαρβάτη που (α) είναι Ελληνίδα και (β) μια από τις πιο καταξιωμένες σύγχρονους παλαιοανθρωπολόγους της εποχής μας σε διεθνές επίπεδο.

Το άρθρο της Δρ. Χαρβάτη μπορείτε να το διαβάσετε εξ' ολοκλήρου στο Google Books. [Katerina Harvati, Petralona: Link Between Africa and Europe? Chapter 2 in New directions in the Skeletal Biology of Greece (eds. L.A. Schepartz, S. C. Fox, C. Bourbou) 2009]

Πρώτον: Ηλικία του H. petralonensis

Από το άρθρο (σελ. 31):
Μέχρι την ανακάλυψη του Σίμα ντε λος Χουέσος, το πλέον ανατομικά πλήρες και περισσότερο αναλλοίωτο Ευρωπαϊκό δείγμα πιθανής Μέσης Πλειστόκαινης ηλικίας ήταν το δείγμα από τα Πετράλωνα από τη Χαλκιδική στην Βόρεια Ελλάδα. Ως τέτοιο έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις για την ανθρώπινη εξέλιξη κατ' αυτήν την εποχή. Έχοντας ανακαλυφθεί το 1960 από μια ομάδα ντόπιων χωρικών, το δείγμα έχει περιβληθεί από αμφισβήτηση σχετικά με την ταξινόμηση και ιδιαίτερα την ηλικία του. Υλικό πανίδας που ανακτήθηκε από το σπήλαιο των Πετραλώνων απέδωσε αντιφατικές και με μεγάλο εύρος ηλικίες, με εκτίμηση 700 χιλιάδων ετών που προτάθηκε από τους Κουρτεν και Πουλιανό. Όμως ο συσχετισμός αυτών των υπολοίπων πανίδας με το ανθρώπινο κρανίο, το οποίο είναι το ίδιο επιφανειακό εύρημα, είναι αμφισβητίσιμος. Επομένως δεν είναι σαφές πως η χρονολόγηση αυτής της πανίδας ρίχνει καθόλου φως στην πραγματική ηλικία του δείγματος. Η χρησιμοποίηση απόλυτης χρονολόγησης αποδείχτηκε κάπως πιο επιτυχής, με μια πρόσφατη αναθεώρηση ημερομηνιών με βάση Electron Spin Resonance και Uranium series σε ιζήματα σχετιζόμενα με το δείγμα απέδωσαν ηλικια μεταξύ 150 και 250 χιλιάδων ετών, διάστημα μάλλον νεώτερο απ' ότι η πολύ πρωτόγονη του μορφολογία θα υποδείκνυε.
Δεύτερον: σχέσεις του H. petralonensis με παλαιοανθρωπολογικούς και σύγχρονους ανθρώπους

Η σχέση του κρανίου των Πετραλώνων με Ευρωπαίους Νεάντερταλ και Πλειστόκαινης εποχής κρανία (Σίμα 5 από τη ν Ευρώπη και Κάμπουε από την Αφρική), καθώς και με σύγχρονους ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο φαίνεται στο σχήμα στα αριστερά. Το κρανίο των Πετραλώνων είναι ενδιάμεσο ανάμεσα στους Νεάντερταλ και στους Πλειστόκαινους Homo και δεν έχει καμιά σχέση φυσικά με τους σύγχρονους ανθρώπους.

Ο πίνακας των βιολογικών αποστάσεων (σελ. 41) καταδεικνύει επίσης πως το κρανίο των Πετραλώνων είναι πλησίεστερο στον Σίμα 5 (25.6) και Κάμπουε (36.4), μετά στους Νεάντερταλ (102.1) και μακρύτερα από τους σύγχρονους ανθρώπους. Μάλιστα, από τους τελευταίους είναι κάπως πλησιέστερο προς τους Κινέζους (149.2) παρά στους Καυκασοειδείς από τη Μέση Ανατολή (157.7) με τους οποίους έχει μάλιστα την μεγαλύτερη απόσταση.

Τρίτον: H. petraloniensis πρόγονος των Νεάντερταλ, όχι των σύγχρονων ανθρώπων

Σχετικά με το τί ήταν τελικά ο άνθρωπος των Πετραλώνων (σελ. 43-44):
Το κύριο εύρημα αυτής της ανάλυσης είναι η στενή μορφολογική ομοιότητα ανάμεσα στους δύο Ευρωπαίους (Πετράλωνα και Σίμα 5) και τον ένα Αφρικανό (Κάμπουε) ανθρώπους που εξετάστηκαν στο παρόν άρθρο. Η ομοιότητα ήταν προφανής και στην νευροκρανιακή ανατομία και στην μορφολογία του προσώπου παρά την παρουσία ορισμένων ομοιοτήτων προς τους Νεάντερταλ στην περιοχή του προσώπου για το δείγμα των Πετραλώνων και ιδιαίτερα για το Σίμα 5. Κανένα από τα δύο Ευρωπαϊκά δείγματα δεν ήταν πλησιέστερο προς τους Νεάντερταλ απ' όσο ήταν ο Κάμπουε, όπως θα περίμενε κανείς από την υπόθεση της επικάθησης. Αντίθετα τα τρία δείγματα εμφανίζονται σχεδόν σαν μια μονάδα και στις δύο αναλύσεις. Αυτό το προκαταρκτικό εύρημα υποστηρίζει την άποψη πως το Αφρικανικό και Ευρωπαϊκό απολιθωματικό υλικό αποτελεί μια μοναδική ταξονομική κατηγορία, προγονική τόσο στους Νεάντερταλ όσο και στους σύγχρονους ανθρώπους. Δεν υποστηρίζει την τοποθέτηση των Ευρωπαϊκών δειγμάτων στον H. neanderthalensis.
Η ανθρώπινη εξέλιξη στην Ευρώπη συχνά φέρεται να έχει διαμορφωθεί από μια σειρά εναλλασσόμενων επεισοδίων απομόνωσης και επαφής με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Οι στενές μορφολογικές ομοιότητες ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά και Αφρικανικά ανθρώπινα απολιθώματα από το Μέσο Πλειστόκαινο υποδεικνύει τέτοια επαφή ανάμεσα στους Αφρικανικούς και Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Αυτοί οι πληθυσμοί αργότερα απέκλιναν στα εξελικτικά τους μονοπάτια, ο Ευρωπαϊκός οδηγώντας στους Νεάντερταλ και ο Αφρικανικός στους σύγχρονους ανθρώπους.

14 σχόλια:

pythagoras είπε...

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΟΥΣ ΧΩΡΟΥ :

http://sites.google.com/site/pitago99/home

Κωνσταντίνος Αθανασιάδης είπε...

Ως συνήθως μετά την απόρριψη ακολουθεί το μεγάλο ΝΕΟ,

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/12/2010_370796

Dienekes είπε...

Τί σχέση έχει αυτό;

Kathy είπε...

Γιατί δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τα υπόλοιπα ευρήματα.
Τα ίχνη της τεχνητής φωτιάς (δηλαδή φωτιάς που δεν άναψε από φυσικά αίτια)χρονολογήθηκαν 700.000-1.000.000 χρόνια. Αυτήν τη φωτιά κάποιος την άναψε.

Dienekes είπε...

Τα ίχνη της τεχνητής φωτιάς (δηλαδή φωτιάς που δεν άναψε από φυσικά αίτια)χρονολογήθηκαν 700.000-1.000.000 χρόνια. Αυτήν τη φωτιά κάποιος την άναψε.

Τα περισσότερα σπήλαια έχουν δείγματα κατοίκησης από διαφορετικές εποχές. Αν ένα στοιχείο χρονολογηθεί στην εποχή Α, αυτό δεν σημαίνει πως ό,τι βρεθεί στο σπήλαιο ανάγεται στην εποχή Α.

Μαριος Κ είπε...

Εξαλου στα σπιλαια κατακαθονται/παρασυρονται απ τα νερα διαφορα υλικα, οστα ζωων κ.τ.λ απο διαφορες εποχες και καποιος πρεπει να ειναι ιδιαιτερα προσεκτικος.
Ο Πουλιανος δεν ητανε (στα πρωτα δηγματα που εστειλε και τα οποια χρονολογηθηκαν 700Κ χρονια, και τα οποια εξαφανισε μετα, γιατι μαλλον ανηκαν σε ζωα)Γιατι ο Πουλιανος ειναι πνηρουλης πρεπει να ξερεται....Τον ξερω καλα (πατριωτες)

Μαριος Κ είπε...

Εξαλου στα σπιλαια κατακαθονται/παρασυρονται απ τα νερα διαφορα υλικα, οστα ζωων κ.τ.λ απο διαφορες εποχες και καποιος πρεπει να ειναι ιδιαιτερα προσεκτικος.
Ο Πουλιανος δεν ητανε (στα πρωτα δηγματα που εστειλε και τα οποια χρονολογηθηκαν 700Κ χρονια, και τα οποια εξαφανισε μετα, γιατι μαλλον ανηκαν σε ζωα)Γιατι ο Πουλιανος ειναι πνηρουλης πρεπει να ξερεται....Τον ξερω καλα (πατριωτες)

Pan Kartsonakis είπε...

Τσούζει πολύ ε;

Τέρμα τα ινδοευρωπαϊκά παραμύθια.
Υπήρχαν πάντοτε ΑΝΘΡΩΠΟΙ σε αυτόν τον τόπο.
Οι άνθρωποι που έρχονταν εδώ αναμιγνύονταν με τους ντόπιους.

Phoenix είπε...

Αναρρωτιέμαι για ποιό λόγο "εξαφάνισαν" οι ξένοι επιστήμονες τα αρχικά δείγματα τών οστών κνήμης πού τούς στείλαμε; Αυτό που δέν ήξεραν είναι ότι είχαμε και δεύτερα δείγματα, οπότε δέν μπόρεσαν να κρύψουν την αλήθεια, ώστε να μπορούν να προυπάρχουν αυτοί και όχι εμείς. Οι κλιματολογικές συνθήκες επάνω στον πλανήτη ήταν οι κατάλληλες για την δημιουργία ζωής στήν ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα στην Χερσόνηση τών Βαλκανίων.
Ποιός και για ποιούς λόγους έκλεισαν το Μουσείο της Χαλικδικής του Άρη Πουλιανού, με τον Αρχάνθρωπο τών Πετραλώνων;

300greekpride είπε...

ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΣΙΧΑΙΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΝΕΙ. ΕΔΩ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ Π.Χ. ΑΣΕΤΙΝΟΙ (ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΑ ΜΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ) ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΝ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ. ΑΝ ΗΤΑΝ ΜΕΡΙΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ. ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΙΜΟΤΑΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΜΑΝΙΩΔΩΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΤΡΙΤΟΙ ΤΕΤΑΡΤΟΙ.... ΓΕΝΙΚΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ HOMO SAPIENS...Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ....ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Χ,Ψ ΛΟΓΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΛΟΣ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ!!!!!!!! ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ/ΠΟΙΟΥΣ...ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΣΑΣ ΤΟ ΕΓΓΥΩΜΑΙ

Semertzidis Ilias είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Semertzidis Ilias είπε...

ΕΔΩ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΠΑΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΠΡΟΗΛΘΑΝ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ ΠΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΠΡΟΠΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ... ΑΝΤΙ ΔΕ ΝΑ ΕΞΑΛΛΕΙΨΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΟΠΩΣ ΑΝΕΤΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΑΛΛΩΝ...ΘΕΩΝ (π.χ. Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΠΙ ΓΗΣ ΗΜΙΘΕΟΣΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΙΚΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ) ΗΡΘΑΝ ΣΕ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ (π.χ. ΚΡΗΤΟΦΟΙΝΙΚΕΣ) ΚΑΙ ΠΡΟΗΛΘΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΥΒΡΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ. ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΩ ΣΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΙΚΟΦΑΝΟΥΣ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ ΑΣ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ...ΧΑΜΕΝΗ ΚΝΗΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΜΕ.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ είπε...

Τι μπούρδα συμπέρασμα του άρθρου!!! Αφού αναγκάζεται να ομολογήσει πως το εύρημα στα Πετράλωνα είναι πρόγονος του Νεάντερταλ απολάει την άκρως αντιεπιστημονική καιχωρίς καμία απόδειξη μπούρδα περί εξάπλωσης (το 40.000πΧ όπως τον δίδαξε το Νάσιοναλ Γκεογράγικπροφανώς...) του Αφρικανού στην Ευρώπη!!! Πόσο υστερικό μίσος σε ό,τι καταρρίπτει τις ρατσιστικές μπούρδες των ....αφρο-ινδο-ευρωπαίων και λοιπών προπαγανδιστών πυροτεχνημάτων,βολικών στον "περιούσιο λαό του Γιαχβέ"...

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ είπε...

Τι μπούρδα το συμπέρασμα του άρθρου!!! Αφού αναγκάζεται να ομολογήσει πως το εύρημα στα Πετράλωνα είναι πρόγονος του Νεάντερταλ απολάει την άκρως αντιεπιστημονική καιχωρίς καμία απόδειξη μπούρδα περί εξάπλωσης (το 40.000πΧ όπως τον δίδαξε το Νάσιοναλ Γκεογράγικπροφανώς...) του Αφρικανού στην Ευρώπη!!! Πόσο υστερικό μίσος σε ό,τι καταρρίπτει τις ρατσιστικές μπούρδες των ....αφρο-ινδο-ευρωπαίων και λοιπών προπαγανδιστών πυροτεχνημάτων,βολικών στον "περιούσιο λαό του Γιαχβέ"...