Μια νέα μελέτη αναλύει την μιτοχονδριακή απλοομάδα H. Το μιτοχονδριακό DNA μεταβιβάζεται αποκλειστικά από τη μητέρα στα παιδιά της, και έτσι μας επιτρέπει να εξετάζουμε τη μητρική καταγωγή ενός ανθρώπου ή πληθυσμού.
Τα μέλη της απλοομάδας H κατάγονται από μία γυναίκα η οποία κατά πάσα πιθανότητα έζησε στη Μέση Ανατολή πριν από 30 χιλιάδες χρόνια. Σήμερα μέλη της H βρίσκονται σε όλους σχεδόν τους Καυκασοειδείς πληθυσμούς από την Ευρώπη και Βόρειο Αφρική έως την Κεντρική Ασία και Ινδία. Μάλιστα σε πάρα πολλούς πληθυσμούς η συχνότητα της H είναι σημαντική.
Μέχρι πρόσφατα δε γνωρίζαμε για τις υποδιαιρέσεις της απλοομάδας H. Η νέα μελέτη ανέλυσε πλήρως μερικές δεκάδες μέλη της ομάδας, ανακαλύπτωντας τις μεταλλάξεις που ορίζουν μια σειρά από απλοομάδες. Δύο από αυτές τις απλοομάδες ονομάζονται H1 και H3. Οι επιστήμονες στη συνέχεια εξέτασαν τους αναγνωριστικούς πολυμορφισμούς αυτών των απλοομάδων σε χιλιάδες άτομα. Έτσι μπόρεσαν να δουν τη συχνότητα των H1 και H3 καθώς και τη συχνότητα της H γενικά.
Πρώτα απ' όλα η ηλικία των H1 και H3 είναι περίπου 10-11 χιλιάδες χρόνια και η μέγιστη συχνότητα τους βρίσκεται στην Νοτιοδυτική Ευρώπη (Ιβηρική χερσόνησος). Εκείνον τον καιρό η τελευταία εποχή των παγετώνων είχε λήξει και οι άνθρωποι, που προηγουμένως είχαν καταφύγει στη σχετικά ζεστή Νοτιοδυτική Ευρώπη (Φραγκο-Κανταβρία) άρχισαν να εξαπλώνονται από εκεί. Οι γυναίκες αυτού του πληθυσμού φαίνεται πως είχαν σε σημαντικό βαθμό μιτοχόνδρια των απλοομάδων H1 και H3.
Παρακάτω βλέπουμε τη συχνότητα της H καθώς και των H1 και Η3 υπό μορφή χάρτη:
Όπως είναι εμφανές οι Έλληνες έχουν μεγάλη συχνότητα της απλοομάδας H (41.8% ηπειρωτική Ελλάδα, 40.4% Μακεδονία, 44.1% στο Αιγαίο) αλλά έχουν μικρή συχνότητα των απλοομάδων H1 και H3 (6.3% και 1.3%, 1.6% και 0.4% και 7.7% στα τρία δείγματα). Αυτό σημαίνει πως οι απλοομάδες H στις Ελληνίδες προέρχονται κυρίως από διαφορετική πηγή, πιθανότατα από τα καταφύγια των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας όπου επίσης αποκλείστηκαν οι άνθρωποι κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων.
22.9.04
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Δημοσίευση σχολίου