26.9.09

Η θέση μου για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009

Τελευταία Ενημέρωση (01-Οκτ-2009)

Δεδομένα:
  1. Ο ισχύων Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας ψηφίστηκε το 2004 από την κυβέρνηση της ΝΔ, και υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ το οποίο τώρα θέλει την ανατροπή του. Προβλέπει σειρά αυστηρών κριτηρίων για την πολιτογράφηση μεταναστών: δεκαετή παραμονή, μη τέλεση σειράς αδικημάτων, υψηλό παράβολο, μη υποχρέωση της πολιτείας να απαντήσει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ή να αιτιολογήσει την απόφαση πολιτογράφησης ή μη.
  2. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Οικολόγοι-Πράσινοι υποστηρίζουν την πολιτογράφηση όσων γεννιούνται στην Ελλάδα και όσων διαμένουν εδώ ορισμένα χρόνια. Υιοθέτηση των πολιτικών τους θα οδηγήσει σε πολιτογράφηση μεγάλου αριθμό μεταναστών και παιδιών μεταναστών.
  3. Δεδομένου του αριθμού των μεταναστών, της νεαρής τους ηλικίας, της γονιμότητάς τους, της συνεχόμενης άφιξής τους, και της αντίστοιχης υπογεννητικότητας των Ελλήνων, οι πολιτικές των ανωτέρω κομμάτων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε περιορισμό της εκλογικής επιρροής των γηγενών Ελλήνων και αύξηση της επιρροής των πολιτογραφημένων μεταναστών.
  4. Οι μετανάστες έχουν κατά μέσο όρο χαμηλό εισόδημα και άρα είναι πιθανότερο να ψηφίζουν αριστερά και όχι δεξιά κόμματα. Αυτό εξηγεί κατά πάσα πιθανότητα την πολιτική των αριστερών κομμάτων για την πολιτογράφησή τους.
  5. Οι μετανάστες έχουν μικρότερη ψυχολογική σύνδεση με την Ελλάδα και τις αξίες της από τους γηγενείς. Άρα κατά πάσα πιθανότητα θα προτιμήσουν κόμματα με διεθνιστικό λόγο, o οποίος είναι υπέρ της πολυπολιτισμικότητας και των ειδικών δικαιωμάτων για τις μειονοτήτες. Και αυτό εξηγεί την πολιτική των αριστερών κομμάτων για την πολιτογράφησή τους.
  6. Ο ψυχολογικός δεσμός των μεταναστών με τις χώρες καταγωγής τους θα οδηγήσει, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, σε δημιουργία λόμπυ που θα πιέζουν την Ελλάδα να ασκεί εξωτερική πολιτική φιλική με τις εν λόγω χώρες και όχι απαραίτητα αυτή που θα επέλεγαν μόνοι τους οι γηγενείς Έλληνες.
  7. Ο ψυχολογικός δεσμός των μεταναστών με τις χώρες καταγωγής τους θα οδηγήσει, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, σε υιοθέτηση πολιτικής που θα ενθαρρύνει τη συνεχιζόμενη μετανάστευση από αυτές τις χώρες, κάτι που δεν θα επέλεγαν απαραίτητα από μόνοι τους οι γηγενείς Έλληνες.
  8. Η ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν σχετίζεται απαραίτητα με την απόκτηση εκλογικών δικαιωμάτων. Εκατομμύρια Ελλήνων δεν πολυασχολούνται με την πολιτική, ούτε με τις εκλογές, χωρίς να παύουν να είναι πλήρη μέλη της κοινωνίας.
  9. Το Ελληνικό κράτος μπορεί να ακολουθήσει πολιτικές θετικές προς τους μετανάστες και την ενσωμάτωσή τους, χωρίς απαραίτητα να τους δώσει πολιτικά δικαιώματα. Πολλοί άνθρωποι είναι π.χ. κάτοχοι της "πράσινης κάρτας" στην Αμερική, όντας μόνιμοι κάτοικοι, χωρίς να είναι Αμερικανοί πολίτες.
  10. Οι πραγματικά αφομοιώσιμοι μετανάστες μπορούν ήδη να πολιτογραφηθούν αλλά με τις αυστηρές προϋποθέσεις του ισχύοντος καθεστώτος που διασφαλίζουν το δικαίωμα της Πολιτείας να ελέγχει την απονομή της ιθαγένειας. Δεν πρέπει να πάμε σε ένα αυτοματοποιημένο καθεστώς όπου η συγκέντρωση ορισμένων τυπικών προϋποθέσεων θα αρκεί για την πολιτογράφηση.
  11. Τυχόν ανατροπή του καθεστώτος ιθαγένειας είναι μη αναστρέψιμη, εφόσον η ιθαγένεια δεν αφαιρείται παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Επόμενες κυβερνήσεις δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν στο ισχύον καθεστώς.
Εκλογικά δεδομένα:
  1. Ο εκλογικός νόμος συνδέει τον αριθμό των εδρών του πρώτου κόματος με τον αριθμό ψήφων που παίρνει (Π), και το συνολικό αριθμό ψήφων όλων των κομματων που υπερβαίνουν το 3% (Σ), σύμφωνα με τη σχέση 40+260*Π/Σ.
  2. Εφόσον το ΠΑΣΟΚ βγει πρώτο κόμμα, ασχέτως αυτοδυναμίας του, η πλειοψηφία του συνδυασμού ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή είναι σχεδόν δεδομένη.
  3. Η ανατροπή του κώδικα ιθαγένειας είναι ένα από τα θέματα στα οποία συμφωνούν τα κόμματα της Αριστεράς. Επομένως, είτε νέες εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο Παυλόπουλου (που δίνει 50+250*Π/Σ έδρες στο πρώτο κόμμα), είτε ευκαιριακή ή πιο μόνιμη κυβέρνηση κομμάτων της Αριστεράς οδηγεί σε αναπόφευκτη μεταρρύθμιση του καθεστώτος Ιθαγένειας.
  4. Ψήφος σε μη κοινοβουλευτικό κόμμα είναι χαμένη γιατί δεν συνυπολογίζεται στην κατανομή των εδρών. Κανένα μικρό κόμμα, πλην των Οικολόγων-Πρασίνων, δεν έχει ελπίδες να μπει στη Βουλή.
  5. Ψήφος στο ΛΑΟΣ αντί για τη ΝΔ αυξάνει τις πιθανότητες να βγει πρώτο το ΠΑΣΟΚ, και κατά συνέπεια να εφαρμόσει την πολιτική ανατροπής του Κώδικα Ιθαγένειας είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς.
  6. Εάν το ΠΑΣΟΚ βγει πρώτο, τότε ψήφος είτε στο ΛΑΟΣ είτε στη ΝΔ δεν έχει καμιά επίπτωση είτε στη δύναμη του ΠΑΣΟΚ, είτε στη συνολική δύναμη των κομμάτων που επιζητούν την ανατροπή του Κώδικα Ιθαγένειας.
ΓΙ' ΑΥΤΟ:

Όσοι Έλληνες πιστεύουν πως η προσθήκη μεγάλου αριθμού πολιτογραφημένων μεταναστών ψηφοφόρων στο εκλογικό σώμα είναι αρνητική εξέλιξη ας πράξουν όπως πρέπει στις επερχόμενες εκλογές.

Προσθήκες:

Ο Ατίθασος εκφράζει ανάλογες ανησυχίες για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ:
Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο πολίτης το πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου επί του θέματος αυτού διότι μιλάμε για έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών που (βάσει των, επισήμως, καταγεγραμμένων με άδεια παραμονής) αγγίζει τις 700.000. Και σε μια χώρα που η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα ενίοτε κυμαίνεται μεταξύ 200.000-500.000 ψήφων, αυτό, σε απλά Ελληνικά, σημαίνει ότι η μαζική απονομή ιθαγένειας δύναται να οδηγήσει στην οριστική και ανεπίστρεπτη μεταβολή του πολιτικού χάρτη της Ελλάδας.


Τί πρέπει να ψηφίσει κάποιος που δεν θέλει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

Εάν κάποιος δεν θέλει να εκλεγεί κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ πρέπει να σκεφτεί λογικά και όχι με βάση τις μη μαθηματικές αναλύσεις ορισμένων μικρών κομμάτων που θέλουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους και τις έδρες τους διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και τη λογική.

Έστω Α ο αριθμός ψήφων όλων των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.
Ἐστω Π ο αριθμός ψήφων του ΠΑΣΟΚ.
Έστω P η πιθανότητα να βγει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ.

Ο αναμενόμενος Αριθμός των Εδρών του ΠΑΣΟΚ προκύπτει από τον τύπο

Έδρες ΠΑΣΟΚ = P*(40+260*Π/Α)+(1-P)*260*Π/Α = P*40+260*Π/Α

Ας δούμε όμως πώς μεταβάλλονται οι έδρες του ΠΑΣΟΚ αναλόγως του τί ψηφίσει ένας επιπλέον ψηφοφόρος.

1. Αν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, αυξάνεται τόσο το P, η πιθανότητα να βγει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, σε P', όσο και ο πολλαπλασιαστής του 260 σε (Π+1)/(Α+1) που είναι μεγαλύτερο από το Π/Α. Αυτή η επιλογή είναι προφανώς η χειρότερη.
2. Αν φηφίσει ΝΔ, μειώνεται τόσο το P, σε P'', όσο και πολλαπλασιαστής σε Π/(Α+1) που είναι μικρότερο από το Π/Α
3. Αν ψηφίσει οποιδήποτε άλλο κοινουβουλευτικό κόμμα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ ή ΛΑΟΣ), το P μένει ανεπηρέαστο, εφόσον η πρώτη θέση κρίνεται μόνο από τον σχετικό αριθμό ψήφων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο πολλαπλασιαστής Π/(Α+1) είναι μικρότερος από το Π/Α
4. Αν ψηφίσει Οικολόγους Πράσινους, τότε το P μένει ανεπηρέαστο, και ο πολλαπλασιαστής Π/Α είτε μένει ως έχει (αν οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν υπερβούν το 3%) είτε ο παρανομαστής αυξάνεται κατά 3% των ψήφων (αν το καταφέρουν). Η επιλογή αυτή δηλαδή είτε είναι χειρότερη από τις 2,3 είτε καλύτερη, αναλόγως του πόσο πιθανό θεωρεί κάποιος να μπουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι στη Βουλή.
5. Αν ψηφίσει οποιοδήποτε άλλο κόμμα, οι έδρες του ΠΑΣΟΚ είναι ανεπηρέαστες. Αυτή η επιλογή είναι η δεύτερη χειρότερη μετά την (1).

Ας εξετάσουμε σε τί διαφέρει η ψήφος στη ΝΔ με την ψήφο σε μικρό κόμμα (ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ).

Ψήφος στη ΝΔ δίνει 40*P''+260*Π/(Α+1) στο ΠΑΣΟΚ.
Ψήφος σε μικρό κόμμα δίνει 40*P+260*Π/(A+1) στο ΠΑΣΟΚ.

Άρα ο αναμενόμενος αριθμός των εδρών του ΠΑΣΟΚ, εάν ψηφίσει κάποιος ΝΔ είναι μικρότερος κατά 40*(P-P") από το αν ψηφίσει κανείς ένα μικρό κόμμα (ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΚΕ).

Η μαθηματική λογική είναι σαφής, όπως και η επιλογή για όποιον έχει ως σημαντικό κριτήριο ψήφου να αποφύγει η χώρα διακυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ένα πολύ καλό κείμενο που περιγράφει την πραγματικότητα:

Σημειώστε ότι η πρόθεση του Γιωργάκη να δώσει την ελληνική ιθαγένεια στους μετανάστες δεν είναι μια χίμαιρα... είναι επίσημη θέση, διατυπωμένη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές του 2007:

Είναι επίσης μια πρακτική που ο Γιωργάκης δε δίστασε να εφαρμόσει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2008, όπου ξεφτίλισε τις δημοκρατικές διαδικασίες του κόμματος του πατέρα του, επιτρέποντας να ψηφίσουν, ως «μέλη και φίλοι», μετανάστες χωρίς ελληνική ιθαγένεια, και νοθεύοντας έτσι το αποτέλεσμα. Η ρύθμιση αυτή έχει πλέον κατοχυρωθεί επίσημα και στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ (βλ. άρθρο 18 καταστατικού ΠΑΣΟΚ).
Είναι, τέλος, ένα πολιτικό σχέδιο για το οποίο ο Γιωργάκης θα βρει άμεσα πρόθυμους συμμάχους, αφού σε αυτό το σημείο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί απόλυτα με του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι «όλα αυτά τα παιδιά θα πρέπει αυτοδίκαια να παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια (εφόσον φυσικά το επιθυμούν) χωρίς καμία διαδικασία κρίσης»
Επομένως μια κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα προωθήσει αυτόν τον κοινό στόχο, αφού μάλιστα η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες υπόσχεται τεράστιο κομματικό όφελος: εκατοντάδες χιλιάδες νέους (και πιστούς) ψηφοφόρους, ικανούς να αλλάξουν τις πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα για πάντα..

Λοιπόν Συνέλληνες το θέμα είναι απλό: ο Γιωργάκης, έστω με λίγο «καμουφλάζ», μας έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του... κανείς μας δε μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν προειδοποιηθήκαμε... Αν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ βγει πρώτο κόμμα και πάρει το «μπόνους» των 40 εδρών, θα μπορέσει με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ή των Οικολόγων του Τρεμόπουλου να σχηματίσει κυβέρνηση και να περάσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προαναγγέλλει από τώρα: δηλαδή να δώσει αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια (και το δικαίωμα ψήφου) σε όλους τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, και σε πολλούς από την πρώτη γενιά... Μιλάμε για 500.000 – 1.000.000 καινούριους ψηφοφόρους, που θα αλλάξουν για πάντα τον πολιτικό χάρτη της χώρας... που θα βγάζουν κυβέρνηση... και θα επιβάλουν με τα αιτήματά τους (ίδρυση τζαμιών, σχολεία στη γλώσσα τους κλπ.), την «πολυπολιτισμική κοινωνία» που απέτυχε σε όλη την Ευρώπη, και που την οραματίζεται ο Γιωργάκης για την Ελλάδα μας. ...

Έλληνες πολίτες, θα το αφήσουμε αυτό να συμβεί; Κυκλοφορήστε αυτό το θέμα…Για να καταλάβουμε όλοι τι παίζεται στις επόμενες εκλογές. Και να μην έχει κανείς μας το ελαφρυντικό της άγνοιας, αν ψηφίσει Γιωργάκη...

12 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολύ σωστές οι απόψεις σου Διηνέκη. Εντούτοις το έγκλημα θα διαπραχθεί από τον ίδιο τον λαό δια της εκλογικής δημοκρατικής διαδικασίας. Θυμήσου δε ότι η επίκληση της άγνοιας ως δικαιολογία δεν αποτελεί πειστήριο αθωότητας σε κανένα δικαστήριο του κόσμου.

Ευάγγελος Σπ. Παυλής είπε...

Σε εκτιμώ για τον τρόπο που γράφεις, αλλά η πραγματικότητα δεν περιορίζεται σε μαθηματικά μοντέλα... Η ποσοτική επανάσταση της δεκατίας του 1950, νικήθηκε από την κριτική σκέψη. Κατά συνέπεια η πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκη απ' ότι περιγράφεις... Εξάλλου, βάσει μιας απλής υποθέσεως εργασίας ότι "βγαίνει το ΠΑΣΟΚ", η χώρα θα χρειαστεί εθνική αντιπολίτευση, ικανή να δημιουργήσει ρεύμα αλλαγής. Και η ΝΔ, εκ φύσεως, δεν είναι ικανή για κάτι τέτοιο...

Dienekes είπε...

Θυμήσου δε ότι η επίκληση της άγνοιας ως δικαιολογία δεν αποτελεί πειστήριο αθωότητας σε κανένα δικαστήριο του κόσμου.

Πολλές φορές οι πολιτικοί κατηγορούνται πως κάνουν διαφορετικά από ό,τι υπόσχονται. Σε αυτή την περίπτωση όμως τόσο το επίσημο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι δηλώσεις όλων των στελεχών του δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το τί προτίθενται να κάνουν. Όταν πράγματι το κάνουν, δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία για όσους μπορούσαν να το αποτρέψουν.

Εξάλλου, βάσει μιας απλής υποθέσεως εργασίας ότι "βγαίνει το ΠΑΣΟΚ", η χώρα θα χρειαστεί εθνική αντιπολίτευση, ικανή να δημιουργήσει ρεύμα αλλαγής. Και η ΝΔ, εκ φύσεως, δεν είναι ικανή για κάτι τέτοιο...

Η υπόθεση εργασίας βασίζεται στην συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Αν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν π.χ. ΛΑΟΣ προσδοκώντας "εθνική αντιπολίτευση", τότε αυτό που θα λάβουν θα είναι μερικούς παραπάνω βουλευτές του ΛΑΟΣ που θα κάνουν αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που θα τους αγνοεί.

Όσο για το αν ο ΛΑΟΣ είναι "εθνική αντιπολίτευση", το γεγονός πως μόλις πριν δύο χρόνια ο Γιώργος Καρατζαφέρης έλεγε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που λέω εγώ με κάνει να αμφιβάλλω είτε για το αξιακό του σύστημα είτε για το σταθερό του χαρακτήρα του:

"Η ερμαφρόδιτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα προσβάλλει τους μετανάστες αλλά και την εικόνα της χώρας η οποία αρνείται πεισματικά να πάρει θέση σε αυτό το φλέγον θέμα.

Από τη στιγμή που γεννιέται σε έναν τόπο το παιδί πρέπει να παίρνει αυτόματα την υπηκοότητα του συγκεκριμένου κράτους και βεβαίως, εάν θέλει, να παίρνει και της χώρας από την οποία προέρχεται η οικογένειά του. "


Αλλά ακόμα και αν οι επιπλέον βουλευτές του ΛΑΟΣ είναι η υπερ-αντιπολίτευση δεν θα κάνει καμιά διαφορά στον πολιτικό χάρτη. Σε μερικά χρόνια ο αριθμός των πολιτογραφημένων μεταναστών και των απογόνων τους θα συνιστούν μεγαλύτερη πολιτική δύναμη από αυτή του ΛΑΟΣ, και, δεδομένων των εθνικών και οικονομικών τους χαρακτηριστικών δεν θα ψηφίζουν μάλλουν ούτε ΛΑΟΣ ούτε Νέα Δημοκρατία...

Unknown είπε...

""Όταν πράγματι το κάνουν, δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία για όσους μπορούσαν να το αποτρέψουν""

αυτό ακριβώς εννοώ και εγώ αγαπητέ. Εν ολίγοις θέλω να πω ότι οι "πολλοί", ή η μάζα αν θες, δεν δίνει και πολύ σημασία πλέον για τις ιδέες και ιδιαίτερα τις εθνικές ιδέες. Αυτό το εισπράττει ο καθένας μας καθημερινά. Τα αίτια για την κατάσταση αυτή, τα γνωρίζεις πολύ καλά φαντάζομαι. Και η πορεία αυτή του ελληνικού λαού προς τον μηδενισμό, για γνωστούς κα πάλι λόγους, δεν μπορεί να είναι αναστρέψιμη. Σαν αποτέλεσμα, ακόμα και αυτοί της ΝΔ που μέχρι τώρα διατηρούν τον εν λόγω νόμο περί της απόκτησης ιθαγένειας θα τον ανατρέψουν υπό το βάρος της εσωτερικής και της εκτός ελλάδος αντιπολίτευσης. Ξεχνάς έπειτα ότι η ΝΔ προσπαθεί να αποτάξει από πάνω της τον χαρακτηρισμό "Δεξιά". Βέβαια! Θέλουν να λέγονται και να είναι νεοφιλελεύθεροι (γεγονός που ισχύει και στην πράξη). Στην πραγματικότητα έχουν τόση σχέση με την Δεξιά, όσο ο Συριζα με το ΚΚΕ.
Στην μη αναστρέψιμη πορεία θα πρέπει να προστεθούν και λόγοι που έχουν σχέση με την απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας, η οποία πέρα από τους Δούρειους πολιτικούς ίππους (υπακοή σε πολιτικές που υπαγορεύονται από ΄την συμμετοχή μας σε οργανισμούς τύπου ΕΟΚ) κύρίως έχει να κάνει με την οικονομική κατάρρευση της χώρας από τον υπέρογκο δανεισμό, την καταρράκωση της εσωτερικής παραγωγής (από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές προιόντων, την ανεξέλεγκτη διάδοση των πολυεθνικών υπερκαταστημάτων κλπ).
Σε τι να ελπίζουμε λοιπόν αγαπητέ μου Διηνέκη?

Dienekes είπε...

Σε τι να ελπίζουμε λοιπόν αγαπητέ μου Διηνέκη?

Η σημερινή Ελληνική πολιτική είναι ως γνωστόν "όπου φυσάει ο άνεμος". Η πολυπολιτισμικότητα ήρθε και εδώ αφού έγινε μόδα στην Αμερική και στην Ευρώπη. Στη σημερινή εποχή ο άνεμος αρχίζει σιγά σιγά να φυσάει προς την αντίθετη κατεύθυνση, τόσο χάρη σε εξελίξεις στην επιστήμη, που δείχνουν πως οι διαφορές ανάμεσα στους πληθυσμούς δεν είναι ολοκληρωτικά επίκτητες, αλλά και στην εμπειρία της πραγματικότητας αντί για τη θεωρία της πολυπολιτισμικότητας. Άλλο πράγμα να κάνεις αναλύσεις για το πόσο ωραία είναι η συνύπαρξη με άλλους λαούς, και άλλο να πρέπει να το πράξεις, ειδικά όταν πρόκειται για λαούς με μεγάλες φαινοτυπικές, πολιτιστικές, και θρησκευτικές διαφορές.

Η ελπίδα λοιπόν προέρχεται από την διαπίστωση πως ο ανέμος δεν είναι αναπότρεπτο να φυσάει πάντοτε πως στην ίδια κατεύθυνση, και είναι υποχρέωση μας να μην έχουμε "τρύπια πανιά" στο πλοίο μας όταν αυτός γίνει πιο ούριος.

Unknown είπε...

“χάρη σε εξελίξεις στην επιστήμη, που δείχνουν πως οι διαφορές ανάμεσα στους πληθυσμούς δεν είναι ολοκληρωτικά επίκτητες, αλλά και στην εμπειρία της πραγματικότητας αντί για τη θεωρία της πολυπολιτισμικότητας.”

ναι βεβαίως! ας είναι καλά οι ειδικές ανάγκες της ιατρικής, διαφορετικά ολόκληρη η επιστημονική σκέψη ήταν, και είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό, εγκλωβισμένη ουσιαστικά, ανάμεσα στα αξιώματα των κοινωνικών επιστημών του 20ου αιώνα.

Γενικότερα η εποχή μας είναι μια εποχή κρίσης αξιών, γεγονός που έχει δημιουργήσει τεράστιες αντιφάσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Ας πάρουμε για παράδειγμα το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης. Ξεκίνησε σαν όραμα της διεθνιστικής αριστεράς. Έπειτα όμως, όταν το κεφάλαιο είδε ότι μπορεί μέσα από αυτό να μεγαλουργήσει, το υιοθέτησε και το υλοποίησε. Ένα αποτέλεσμα της παράδοξης αυτής συμμαχίας είναι το εναγκάλιασμα των διαδοχικών κυμάτων μεταναστών για τα οποία, το μεν κεφάλαιο προσβλέπει σε φθηνότερο εργατικό δυναμικό, η δε αριστερά σαν μια ευκαιρία εξαργύρωσης των βασικών επιταγών της. Έτσι τα κεκτημένα (με αγώνες της αριστεράς επί δεκαετίες), εργατικά δικαιώματα σιγά σιγά θα εξατμιστούν υπό την πίεση του αθέμιτου ανταγωνισμού από ένα συνεχώς αυξανόμενο όγκο εξαθλιωμένου εργατικού δυναμικού, το οποίο ανάγκης πειθόμενο θα χειραγωγηθεί στην πορεία και συνδικαλιστικά από τα εργαλεία του κεφαλαίου. Ο Δούρειος Ίππος λοιπόν που άφησε το κεφάλαιο για την αριστερά, και η τελευταία ελαφρά τη καρδία τράβηξε εντός των τειχών, είναι το σύνθημα "κάτω το εθνικό κράτος, ζήτω τα ανοιχτά σύνορα".

Ευάγγελος Σπ. Παυλής είπε...

Αγαπητέ Διηνέκη, η υπόθεσή σου δεν αναιρεί το γεγονός ότι η μεγαλύτερη βουλευτική ισχύς μεταφράζεται σε αύξηση επιρροής και κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ό,τι αυτά συνεπάγονται... Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ένα ρεύμα αλλαγής που θα έχει ενεργό και ίσως ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις και που σίγουρα θα αποτελέσει τη μόνη δύναμη αντίστασης σε αυτό που έρχεται... Αλλιώς δε βλέπω κάτι άλλο.

Επίσης, ο καθένας κρίνεται από μια σειρά ενεργειών και πρακτικών και όχι από «πολιτικά πυροτεχνήματα» τα οποία δεν είναι η ουσία, αλλά δυστυχώς αποτελούν φαινόμενα του σύγχρονου πολιτικού βίου. Άλλο λοιπόν εμφάνιση-φαινόμενο (appearance) και άλλο ουσία-νόημα (essence)... Η θέση του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου είναι σαφής και ανάγεται στην ίδια την ουσία της ύπαρξής του. Αντιθέτως, κανείς δε μπορεί να πει το ίδιο, αλλά ούτε και να εμπιστευθεί (σε καμία περίπτωση) την άλλη «δεξιά»... Γι’ αυτό, ας μη διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο.

Dienekes είπε...

Αγαπητέ Διηνέκη, η υπόθεσή σου δεν αναιρεί το γεγονός ότι η μεγαλύτερη βουλευτική ισχύς μεταφράζεται σε αύξηση επιρροής και κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ό,τι αυτά συνεπάγονται...

Αυτά είναι λεπτομέρειες. Στην Ελλάδα η διοίκηση και η νομοθετική εξουσία ανήκουν πλήρως στο πρώτο κόμμα. Το ΚΚΕ είναι στη βουλή τόσα χρόνια και ο αριθμός των βουλευτών του έχει αυξομειωθεί άπειρες φορές, αλλά δεν έχει καμιά ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.

Αν το ΛΑΟΣ βγάλει 50% παραπάνω βουλευτές ίσως κάνει 50% παραπάνω ερωτήσεις και ομιλίες, αλλά το 100% των νόμων θα είναι νόμοι ΠΑΣΟΚ.

Επίσης ενώ το ΛΑΟΣ μπορούσε να επηρέαζει κάπως τη ΝΔ λόγω συγγένειας και αμοιβαίας μετακίνησης ψηφοφόρων δεν θα έχει καμια μόχλευση στο ΠΑΣΟΚ.

Η θέση του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου είναι σαφής και ανάγεται στην ίδια την ουσία της ύπαρξής του.

Νομίζω πως είναι ανέκδοτο πως το ΛΑΟΣ έχει σαφές πολιτικό στίγμα. Πώς συνδυάζονται υπερ-φιλελεύθερες πολιτικές για κατάργηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων και πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο με υπερ-σοσιαλιστικές όπως θεσμοθέτηση πως ο ανώτατος μισθός στην Ελλάδα θα είναι 7 φορές ο κατώτερος ή πως ένα κρατικό σώμα στρατιωτικού τύπου θα απασχολεί τους ανέργους;

Ούτε καν στο ζήτημα της ιθαγένειας υπάρχει σαφής θέση όταν το 2007 ο Καρατζαφέρης λέει αυτόματη ιθαγένεια και τώρα λέει άλλα.

Ευάγγελος Σπ. Παυλής είπε...

Μη συγκρίνεις ανόμοια πράγματα που έχουν διαφορετικούς σκοπούς και στόχους. Η ισχύς φυσικά δεν είναι απλά θέμα ερωτήσεων και ομιλιών... ούτε και «μετριέται» βάσει αυτών. Τα γεγονότα έδειξαν ότι το ΛΑΟΣ μπορεί να εξασκήσει την ισχύ του και να διευρύνει την επιρροή του, και εκτός ΝΔ. Αυτό είναι προτέρημα που όντως μπορεί να προσδιοριστεί ως «μη σαφές πολιτικό στίγμα» από κάποιους που αρνούνται να εγκαταλείψουν στενούς πολιτικούς ορίζοντες... αλλά τα σημεία των καιρών, τα παραδείγματα άλλων χωρών και η πολιτική ιστορία, τους διαψεύδουν. Το παν είναι το συμφέρον της Πατρίδος...

Δε νομίζω ότι υπάρχει πατριώτης που να πιστεύει στη δυναμική της φιλελεύθερης ΝΔ. Απλά υπάρχει αυτή η δικαιολογημένη απέχθεια προς το ΠΑΣΟΚ. Έτσι όμως δεν θα υπάρξει εξέλιξη... Δεν ελπίζω, πιστεύω... σε μια μη εκφυλισμένη ελίτ. Και «αν κάτι πρόκειται να πέσει, σπρώξ’ το», όπως έλεγε ο Νίτσε.

Dienekes είπε...

Τα γεγονότα έδειξαν ότι το ΛΑΟΣ μπορεί να εξασκήσει την ισχύ του και να διευρύνει την επιρροή του, και εκτός ΝΔ.

Τα γεγονότα έδειξαν πως ο ΛΑΟΣ μπορεί να ασκήσει μόχλευση στη ΝΔ για να κινηθεί ταχύτερα προς κάποιες κατευθύνσεις.

Δεν συμβαίνει όμως καθόλου το ίδιο στο ΠΑΣΟΚ. Όσο καλός και να είναι ο ΛΑΟΣ δεν πρόκειται φυσικά να πείσει το ΠΑΣΟΚ να πάει κόντρα στο ιδεολογικό (υπέρ του πολυπολιτισμού) και κομματικό (υπέρ των νέων εκ μεταναστών ψηφοφόρων) του συμφέρον, ασχέτως του πόσο καλός είναι ο ΛΑΟΣ ως αντιπολίτευση.

Δεν ελπίζω, πιστεύω... σε μια μη εκφυλισμένη ελίτ.

Πιστεύεις πως το ΛΑΟΣ αντιπροσωπεύει κάποιου είδους ελίτ; Με βάση τους υποψηφίους του δεν θα το έλεγα αυτό.

Ευάγγελος Σπ. Παυλής είπε...

Δεν είναι θέμα πειθούς, αλλά μιας ευρύτερης παρέμβασης και μιας στρατηγικής με συγκεκριμένους στόχους. Μέχρι τώρα διακρίνω αρκετές θετικές ενδείξεις και κάποια πολύ θετικά αποτελέσματα. Υπάρχουν σωστοί άνθρωποι, λίγοι... Το βασικότερο όμως είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει το κατάλληλο υπόβαθρο, η δυναμική και η Θέληση, παράγοντες ικανοί να αναδείξουν τους ικανούς και να προσελκύσουν και άλλους...

Dienekes είπε...

Δεν είναι θέμα πειθούς, αλλά μιας ευρύτερης παρέμβασης και μιας στρατηγικής με συγκεκριμένους στόχους.

Στην Ελλάδα την εξουσία την έχει ο Πρωθυπουργός και το κόμμα του. Οποιουδήποτε είδους παρεμβάσεις είναι άνευ περιεχομένου αν δεν μετουσιώνονται σε πολιτική πράξη. Το να κάνει κάποιος διαπιστώσεις και να προτείνει σωστά κατά τη γνώμη του μέτρα είναι άχρηστο αν δεν έχει τρόπο να πάρει την εξουσία. Μετά από τις εκλογές την εξουσία θα την έχει ή ο Καραμανλής ή ο Παπανδρέου. Αν συμβεί το δεύτερο θα ασκηθούν πολιτικές πολύ χειρότερες από τις σημερινές ασχέτως αν ο ΛΑΟΣ μείνει εκτός βουλής, βγάλει 10 ή 20 βουλευτές.

Νομίζω πως στο ΛΑΟΣ υπάρχει, λόγω των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων, μια αισιοδοξία. Όμως τα μικρά κόμματα είναι καταδικασμένα λόγω πολιτικού συστήματος να μην αναλάβουν κυβερνητικές εξουσίες ποτέ. Το ορθότερο είναι οι άνθρωποι να δρουν στα πλαίσια των υφιστάμενων κυβερνητικών κομμάτων αν δεν είναι απλοί ιδεολόγοι αλλά θέλουν να δουν μερικά πράγματα να υλοποιούνται σε πρακτικό επίπεδο.